Written by 12:00 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Για τις στάχτες των πατέρων μας, για τους ναούς των θεών μας| Νικόλαος Γ. Συρμαλής

Το χαμόγελο εθνικής ανάτασης στα χείλη των αρμένιων επιστρατευμένων δεν είναι απότοκο εθνικιστικού παραληρήματος αλλά η συνειδητοποίηση του χρέους απέναντι σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν και θα περάσουν και σαν αδέκαστοι κριτές θα τους δικάσουν στο ζύγι της ιστορικής ευθύνης.

Το ποίημα Horatius της ποιητικής συλλογής Lays of Ancient Rome του Thomas Babington Macaulay είναι αφιερωμένο στον θρυλικό Ρωμαίο ήρωα Οράτιο Πόπλιο Κόκλη. Κατά την εισβολή των Ετρούσκων ο Οράτιος πολεμώντας εναντίον του Πορσήνα, βασιλιά των Ετρούσκων κατόρθωσε να αναστείλει την ορμή των ετρουσκικών στρατευμάτων το 507 π.Χ. Υπερασπιζόμενος την ξύλινη γέφυρα του Τιβέρη μέχρις ότου οι Ρωμαίοι την καταστρέψουν, απέτρεψε το πέρασμα των Ετρούσκων και έσωσε την Ρώμη. Απευθυνόμενος στους λιγοστούς συντρόφους του και προσπαθώντας να τους εμψυχώσει προ της κρισιμότητας των στιγμών με τις οποίες η μοίρα τους έλαχε να έρθουν αντιμέτωποι φέρεται στην πρώτη στροφή του ποιήματος να τους λέει:

‘’Για κάθε άνδρα σ΄αυτό τον κόσμο,

  Ο θάνατος θα έρθει αργά ή γρήγορα

  Μα ποιος ενδοξότερος θάνατος υπάρχει για έναν άνδρα

  Από το να αντιμετωπίζει τρομερούς εχθρούς

  Για τις στάχτες των πατέρων του  Και τους ναούς των θεών του ‘’

Αντιμέτωποι με το ιστορικό καθήκον της εθνικής επιβίωσης βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι Αρμένιοι μετά την εισβολή των αζερικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Κάραμπαχ της αυτόνομης Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Η άμεση ανταπόκριση του αρμενικού λαού στην επιστράτευση και η εθελοντική συνδρομή χιλιάδων πολιτών προκαλεί δέος.

Το χαμόγελο εθνικής ανάτασης στα χείλη των αρμένιων επιστρατευμένων δεν είναι απότοκο εθνικιστικού παραληρήματος αλλά η συνειδητοποίηση του χρέους απέναντι σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν και θα περάσουν και σαν αδέκαστοι κριτές θα τους δικάσουν στο ζύγι της ιστορικής ευθύνης. Οι δακρυσμένες αγκαλιές των γονέων στα παιδιά τους και η ευχή για δοξασμένη νίκη δεν είναι ένας απλός αποχαιρετισμός αλλά η συναίσθηση της αξίας της θυσίας για την υπεράσπιση των πατρογονικών εστιών και των ιερών βωμών. Η κινητοποίηση των αρμενικών κοινοτήτων απ΄ άκρη σ’ άκρη του κόσμου δεν συνιστά κίνηση εντυπωσιασμού αλλά την απαράγραπτη μνήμη μιας φρικτής γενοκτονίας που ακόμα στοιχειώνει την μνήμη τους και που δεν λησμόνησαν έχοντας εμπεδώσει το βασικότερο μάθημα της Ιστορίας πως εκείνος που ξεχνά την ιστορία του θα κληθεί να την ξαναζήσει.

Στο δίκαιο αγώνα ενός λαού που ανθίσταται οφείλουμε να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. Στο αδιασάλευτο πατριωτικό φρόνημα μιας χώρας που ως άλλος Οβίδιος επιλέγει να θυσιαστεί για τις στάχτες των προγόνων του και τους ναούς των θεών του απέναντι σε επίβουλους της εθνικής κυριαρχίας και επιβίωσης της έχουμε χρέος ηθικής συμπαράστασης έχοντας κατά νου την επικαιρότητα του στίχου του Παλαμά σύμφωνα με τον οποίο η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα. Η Αρμενία και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει. Το πύρωμα της ψυχής του λαού της και το αίμα της θυσίας τους για λίγες στιγμές ελεύθερης και υπερήφανης ζωής οφείλει να αποτελεί πυξίδα κάθε έθνους υπό ζωτική απειλή εθνικής ασφάλειας.

Νικόλαος Γ. Συρμαλής, Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=armenian+soldiers&tbm=isch&ved=2ahUKEwimt7j-55bsAhUP_BoKHXSaD0sQ2-cCegQIABAA&oq=armenian+soldiers&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADIGCAAQBRAeMgYIABAIEB4yBggAEAgQHjIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDoFCAAQsQM6BwgAELEDEEM6BggAEAoQGDoECAAQHlCxhhdY8dgXYOjaF2gHcAB4A4ABjQGIAdwkkgEEMC4zOJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEAwAEB&sclient=img&ei=NpZ3X6bEEo_4a_S0vtgE&bih=920&biw=1903&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=en-US#imgrc=DGD7-qvUHTJAfM

(Visited 134 times, 1 visits today)

Κλείσιμο