Written by 1:02 μμ Αρθρογραφία, Βέτα Μαρτσούκου, Επικαιροτητα

Fake news, η νέα τάση | Βέτα Μαρτσούκου

Η έκρηξη των μέσων επικοινωνίας, πρόσφερε στους ανθρώπους τη δυνατότητα για πολύπλευρη ενημέρωση, η οποία δεν περιορίζεται από τον χωροχρόνο. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά τηλεοπτικά κανάλια, ακόμα περισσότερες εφημερίδες και αναρίθμητα sites για να διαλέξει κάποιος, προκειμένου να πληροφορείται καθημερινά για τα τεκταινόμενα τον κόσμο. Η ελευθερία λόγου και έκφρασης, που αποτελεί ένα συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα, αδιαμφισβήτητα πρέπει να προστατεύεται και να γίνεται σεβαστό τόσο από το κράτος όσο και από τους πολίτες. Όμως τι συμβαίνει στην εποχή της τεχνολογίας που το internet, είναι πλέον ένας χώρος στον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες όχι μόνο να αναζητήσουν αλλά και να γράψουν, να εκφράσουν και να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θελήσουν; Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης σε μια εποχή που η πρόσβαση σε αυτά είναι ανεξέλεγκτη;

Σε δημοκρατικές κοινωνίες, είναι πολύ σημαντικό να τονίζεται η σημασία όχι μόνο του πλουραλισμού, δηλαδή της πολύπλευρης ενημέρωσης που έχει στόχο να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη των πολιτών, αλλά και της αδιαφάνειας. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες, οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια και να πληροφορούνται σφαιρικά, προκειμένου να διαμορφώνουν σωστή άποψη και να λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα τη νηφαλιότητα και την αντικειμενικότητα. Σημαντική προϋπόθεση για αυτό, είναι οι ειδήσεις που μαθαίνουν να μην αποτελούν «ράδιο αρβύλα» αλλά να βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στην αλήθεια. Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι η παρουσίαση των γεγονότων, όπως και η συγγραφή της ιστορίας, γίνονται από ανθρώπους στους οποίους εκ φύσεως ενυπάρχει ο υποκειμενικός παράγοντας. Επομένως δεν μπορούμε να απαιτήσουμε καθαρά αντικειμενικές ειδήσεις απογυμνωμένες τελείως από την άποψη του συντάκτη αλλά θα έπρεπε να ζητάμε ειδήσεις που δεν βιάζουν, ή αλλιώς δεν παραμορφώνουν την αλήθεια.

Θα ήταν μεγάλο ψέμα, αν έλεγε κανείς ότι οι ψευδείς ειδήσεις δεν υπήρχαν στο παρελθόν, αδιαμφισβήτητα όμως στη σημερινή εποχή το ζήτημα των fake news έχει πάρει ραγδαίες διαστάσεις, εξαιτίας της μεγάλης ευκολίας που έχει κάποιος να δημιουργήσει ειδήσεις. Επιπλέον, εν όψει των οικονομικών δυσκολιών, οι κάποτε αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, δεν έχουν πλέον τους πόρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν μια ποιοτικά καλύτερη ενημέρωση σε σχέση με τις νέες , γρήγορες και εύκολες μεθόδους ενημέρωσης.

Εύλογα γίνεται αντιληπτό, ότι στη σημερινή εποχή η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία με έναν καταπληκτικό τρόπο, και σκοπός δεν είναι η συλλογή, αλλά η κατασκευή ειδήσεων που επιτυγχάνεται μέσα από επινόηση νέων μεθόδων ενημέρωσης, χάρη στις οποίες η δημοσιογραφία δεν καταγράφει αλλά “γεννά” νέες ειδήσεις. Οι εν λόγω μέθοδοι, είναι ικανές να προκαλέσουν ρήγματα στην ομαλή λειτουργία και τις ισορροπίες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να κινηθούν και να κρίνουν επηρεασμένοι από αμφιλεγόμενα στοιχεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ειδήσεων σχετικά με τον κορωνοϊό. Παρακολουθώντας καθημερινά ειδήσεις από διάφορα sites, γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που δημοσιεύονται απόψεις, οι οποίες στηρίζουν κινδυνολογίες, σενάρια συνωμοσιολογίας ή απόψεις ισοπεδωτικές προς την επιστήμη, καταφέρνοντας να πανικοβάλουν και να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες, ενισχύοντας τη δυσπιστία τους εν γένει προς τους φορείς ενημέρωσης και καθιστώντας τους παθητικούς θεατές ειδήσεων.

Πώς όμως θα ξεχωρίσουμε τις αληθείς από τις ψευδείς ειδήσεις; Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμιστεί η σημασία του ορθού λόγου, δηλαδή της επιλογής με βάση τη λογική, ο οποίος σε συνδυασμό με την εγκυρότητα της πηγής που μεταφέρει την είδηση, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για το σωστό “φιλτράρισμα” των ειδήσεων. Τέλος, στην εποχή της εξέλιξης που διανύουμε στις μέρες μας, οι πλέον αρμόδιοι για να καταφέρνουν την «απομάγευση» του κοινού από τις ανακρίβειες των ψευδών ειδήσεων είναι οι ειδικοί και επιστήμονες που στηρίζουν τις έγκριτες πηγές πληροφόρησης.

Βέτα Μαρτσούκου, Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών

(Visited 171 times, 1 visits today)

Κλείσιμο