Written by 6:00 μμ Αρθρογραφία, Διαμαντής Αμπατζής, Επικαιροτητα

Εξαφάνιση αντιπολίτευσης, μπορείτε να βοηθήσετε; | Διαμαντής Αμπατζής

Αν το κράτος πραγματικά θέλει να προοδεύσει, μάλλον θα πρέπει να αφήσει μεμονωμένα ή μαζικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όσους ασκούν φθηνή και γελοία πολιτική.

Χωρίς να έχει σημασία η πολιτική ιδεολογία στην οποία ο κάθε αναγνώστης είναι ταγμένος, αλήθεια μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι υπάρχει -σοβαρή- αντιπολίτευση στην Ελλάδα; Και αν υπάρχει, πώς καταφέρνει να ασχολείται με θέματα που μόνο παιδιά νηπιαγωγείου θα μπορούσαν να ασχοληθούν; Η απάντηση είναι απλή. Η τωρινή αντιπολίτευση είναι μάλλον κομπάρσος στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο λόγος που πρέπει να υπάρχει ικανή αντιπολίτευση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς είναι πραγματικά απλός. Διότι η αντιπολίτευση θέλει πρωταρχικά να τονίσει προβλήματα της κυβέρνησης για να κυβερνηθεί η χώρα καλύτερα και δευτερευόντως να πείσει το ακροατήριο για πολιτικούς ΄΄προσωπικούς΄΄ σκοπούς ότι η αντιπολίτευση πρέπει να ‘’προαχθεί’’ σε  κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Αυτή τονίζοντας τα προβλήματα μιας κυβέρνησης φέρνει αλλαγές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις επειδή υπάρχει υγιής και αποτελεσματική πολιτική αντιπαράθεση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά σημαντικός για τη λειτουργία ενός δημοκρατικού καθεστώτος. Όταν οι συζητήσεις στο Κοινοβούλιο είναι παραγωγικές, το αποτέλεσμα για τη χώρα είναι σίγουρα ωφέλιμο. Και η αλήθεια, αν και πικρή, είναι ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τα προβλήματα και τις αστοχίες που της υποδεικνύει η εκάστοτε αντιπολίτευση, κυρίως για να μη χάσει τους ψηφοφόρους της. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει το εξής εντυπωσιακό. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ασκήσει κριτική μέσο του Twitter με διάσπαρτα post και fake news. Η ασχολία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ είναι να ασχολούνται με τουίτς και προσωπικές χυδαίες επιθέσεις σε πρόσωπα και καταστάσεις που αν μη τι άλλο μόνο με απελπιστικές κινήσεις μοιάζουν. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, πώς θα πειστεί ο ελληνικός λαός για την ικανότητα της αντιπολιτευτικής δύναμης, αν αυτή ασχολείται με τα έξοδα των σπουδών της κόρης του Πρωθυπουργού; Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πώς αλήθεια θα πληθύνουν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε τυφώνες, φωτιές και όποια άλλη καταστροφή έρθει για να κάνει αντιπολίτευση; Οι δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να δείχνουν μπροστά τη Νέα Δημοκρατία δε φαίνεται να απασχολούν κανέναν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται να μην έχει καν τη διάθεση να διεκδικήσει την εξουσία. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία σίγουρα δε βρίσκει καμία αντίσταση στην πολιτική που θέλει να χαράξει (θετική ή αρνητική είναι στην εκτίμηση του κάθε αναγνώστη) και όλα δείχνουν πως αν συνεχίσει με τέτοιους ρυθμούς δε θα βρει αντίσταση ούτε καν στις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαμένος μέσα στο ιδεολογικό του αλαλούμ δεν ξέρει που να στραφεί. Δε μπορεί να ελέγξει μία μερίδα πιο συντηρητικών και μια μερίδα πιο προοδευτικών ψηφοφόρων. Παράδειγμα είναι το εμβόλιο κατά του covid 19 με μεγάλα στελέχη να φαίνονται αρνητικοί απέναντί του. Αρνητικοί απέναντι στην επιστήμη που χρόνια επικαλούνται για να έρθουν σε αντιπαράθεση με πιο συντηρητικές μερίδες του πληθυσμού για διάφορα θέματα!

Όπως και να έχει, τα πράγματα δε φαίνονται να αλλάζουν σύντομα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ανύπαρκτη αντιπολίτευση μέσω Twitter, που φαίνεται αδύναμη να αντιδράσει σε οτιδήποτε παρά μόνο να σώζει βουλευτές της από παράξενες μέχρι ψεκασμένες (viral έκφραση πια) δηλώσεις και ένα πολιτικό σκηνικό που θυμίζει μία ανέμελη χώρα δίχως προβλήματα. Δε γίνονται σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, καμία προσπάθεια πολιτικής κριτικής για το καλό της χώρας παρά μόνο άπειρο κους-κους για τα δίδακτρα παιδιών που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους, επιφανή στελέχη της Αντιπολίτευσης σε διαδηλώσεις κατά των εμβολίων, επιθέσεις ad hominem και εξυπνακισμούς στα social media. Αν το κράτος πραγματικά θέλει να προοδεύσει, μάλλον θα πρέπει να αφήσει μεμονωμένα ή μαζικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όσους ασκούν φθηνή και γελοία πολιτική. Γιατί αλήθεια, υπάρχει πολιτική και δημοκρατία χωρίς εύστοχο και σοβαρό διάλογο;

Διαμαντής Αμπατζής,Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης

Πηγή Εικόνας: https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/02/vits28951581673377-1024×683.jpg

(Visited 59 times, 1 visits today)

Κλείσιμο