Written by 6:00 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Ορνέλα Σολλάκου

Εθελοντισμός και Κράτος: Αλληλοσύγκρουση ή Αλληλοσυμπλήρωση; | Ορνέλα Σολλάκου

Το κράτος λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το έργο των εθελοντικών οργανώσεων και όχι το αντίθετο, διότι ηθελημένα ή μη το κράτος πρόνοιας υστερεί σε μεγάλο βαθμό έναντι της εθελοντικής προσφοράς και δράσης.

«Είμαι εθελόντρια γιατί δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους βρεγμένους κι εγώ να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαστε όλοι κι όλοι πέντε άνθρωποι που βοηθάμε εδώ πέρα. Στο σχολείο κάνουμε Ιστορία και Θρησκευτικά και μας λένε να αγαπάμε και να βοηθάμε τον διπλανό μας. Εδώ όμως δεν έρχεται να βοηθήσει κανείς».

Ερμιόνη Κουίμανη, 8 χρονών Μαθήτρια, Χίος

Ποια η αξία του εθελοντισμού; Ένα ζεστό χαμόγελο, ένα ευχαριστώ που μπορεί να είναι το πιο αληθινό που έχει ακούσει  κανείς στην ζωή του, ή έστω ένα βλέμμα ικανοποίησης είναι τόσο δυνατό, όπου κάθε εθελοντής που το έχει νιώσει αυτό, δικαίως θεωρεί πως πράττει ένα από τα πιο αξιόλογα λειτουργήματα στον κόσμο, γιατί και ο εθελοντισμός πρέπει να συνυπολογίζεται στα λειτουργήματα. Οι εθελοντές είναι από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που βγάζει αυτή η κοινωνία και αδιαμφισβήτητα το έργο τους είναι πολύτιμο.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&tbm=isch&ved=2ahUKEwityorpsvPtAhUTP-wKHT4RDtIQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoHCCMQ6gIQJzoECAAQQzoCCAA6CAgAELEDEIMBOgQIABAYUIhGWKV0YK12aAFwAHgDgAF7iAHaFpIBBDEuMjaYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=lDzrX62wJZP-sAe-oriQDQ&bih=912&biw=1903&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el#imgrc=ZfzqUAtub5nqWM

Οι μορφές που μπορεί να πάρει η εθελοντική προσφορά είναι πολλές. Κάθε φόρα προσανατολίζονται σε διαφορετικούς τομείς, σε αυτούς που υστερούν. Αρχικά το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος ήταν στραμμένο στην φύση. Η αναδάσωση μεγάλων εκτάσεων, ο καθαρισμός τους από απορρίμματα, για παράδειγμα, προσέλκυαν το ενδιαφέρον των εθελοντών. Τα τελευταία χρόνια όμως, λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας και του έντονου μεταναστευτικού ρεύματος στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το ενδιαφέρον των εθελοντών έχει στραφεί στον άνθρωπο και στο πως μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες δράσεις κάνουν ένα αξιόλογο έργο ως προς την στήριξη ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη, ωστόσο με πολύ μεγάλη δυσκολία, γιατί πέρα από τις δύσκολες καταστάσεις που με αυτοθυσία αντιμετωπίζουν, οι πόροι που διαθέτουν αυτές οι ομάδες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι ελάχιστοι. Η αφιλοκερδής εργασία πολλών ανθρώπων είναι αυτή που κρατά ενεργές ακόμα αυτές τις ομάδες. Σε αυτό το σημείο εύλογα διερωτάται κάποιος που είναι το κράτος μέσα σε όλα αυτά.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&tbm=isch&ved=2ahUKEwityorpsvPtAhUTP-wKHT4RDtIQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoHCCMQ6gIQJzoECAAQQzoCCAA6CAgAELEDEIMBOgQIABAYUIhGWKV0YK12aAFwAHgDgAF7iAHaFpIBBDEuMjaYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=lDzrX62wJZP-sAe-oriQDQ&bih=912&biw=1903&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el#imgrc=9CYTfpqYgLr8eM

Μήπως όμως η κρατική ευθύνη καθησυχάζεται από το έργο αυτών των ανθρώπων; Μήπως η απουσία της από τις παροχές που οφείλει πρωτίστως να δίνει το κράτος και έπειτα οι ομάδες εθελοντών, θα έπρεπε να μας βάλει σε υποψίες; Μήπως όλα τα “σποτάκια” περί αλληλεγγύης και βοήθειας προς τον πλησίον, ειδικά κατά τις γιορτινές περιόδους, προσπαθούν απλώς να “ξυπνήσουν” την ευαίσθητη πλευρά κάθε κοινωνίας ώστε να δραστηριοποιηθεί κυρίως αυτή με το έργο της και η κρατική ευθύνη να μείνει για ακόμη μια φορά άπραγη;

Σίγουρα όλα αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολο να απαντηθούν, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες στα πλαίσια της πολιτικής δράσης σε περιόδους κρίσεων, η ολοένα και αυξανόμενη κινητοποίηση της κοινωνίας, των πολιτών συλλογικά αλλά και η ελάχιστη προσφορά μεμονωμένα, φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την συρρίκνωση της κρατικής παρέμβασης σε θέματα πρόνοιας, αναδεικνύοντας έτσι νέες υβριδικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όπου η κοινωνική προσφορά πλαισιώνεται από τον πολιτικό ακτιβισμό.  

Στην περίπτωση της Ελλάδας ειδικότερα, η οικονομική κρίση και αργότερα το έντονο μεταναστευτικό ρεύμα στο Αιγαίο, συνοδεύτηκε με τον πολλαπλασιασμό των συλλογικών δράσεων από ομάδες εθελοντών. Συγκεκριμένα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε πολλές κοινωνικές μεταβολές και μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ενισχύοντας σημαντικά τις κοινωνικές ανισότητες. Εφόσον το έργο του κράτους πρόνοιας κρίθηκε ανεπαρκές, οι οργανωμένες και μη πρωτοβουλίες για παροχή βοήθειας σε κοινωνικά στρώματα που υπέστησαν βίαιη φτωχοποίηση, αυξήθηκε σημαντικά, βελτιώνοντας έστω και λίγο την ποιότητα ζωής πολλών αβοήθητων και λησμονημένων από το κράτος ανθρώπων.

Πηγή Εικόνας: https://cityvibes.gr/%ce%b7-%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1/

Ανακεφαλαιώνοντας αποδεικνύεται ότι μάλλον το κράτος λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το έργο των εθελοντικών οργανώσεων και όχι το αντίθετο, διότι ηθελημένα ή μη το κράτος πρόνοιας υστερεί σε μεγάλο βαθμό έναντι της εθελοντικής προσφοράς και δράσης. Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειώνουν την αξία της αφιλοκερδούς ανθρωπιστικής δράσης, αντίθετα το γεγονός ότι ενισχύεται καθημερινά, δείχνει αν μη τι άλλο ότι είμαστε άνθρωποι και πως η έννοια του ανθρωπισμού ξεπερνά τα στενά όρια της ομοεθνίας και της ομοθρησκειας.

Άλλωστε όπως αναφέρει και η μικρή Ερμιόνη παραπάνω “βοηθάμε, γιατί στο σχολείο κάνουμε Ιστορία και Θρησκευτικά και μας λένε να αγαπάμε και να βοηθάμε τον διπλανό μας”. Παιδιά σαν την Ερμιόνη πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για μικρούς και μεγάλους και να μας δίνουν το κουράγιο και την πίστη πως το μέλλον είναι καλύτερο, όταν μαθαίνουμε τα παιδιά να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο.

Ορνέλα Σολλάκου, Φοιτήτρια Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B7+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B7&tbm=isch&chips=q:%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B7+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B7,online_chips:eimai+ethelontria&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjNhN39sfPtAhUas6QKHcBHCK0Q4lYoAnoECAEQGw&biw=1903&bih=912#imgrc=go_AwMsCBJSM2M

(Visited 96 times, 1 visits today)

Κλείσιμο