Written by 6:08 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Κατερίνα Καρακουλάκη

“Εθελοντισμός: Ένας Ανιδιοτελής Δεσμός” | Κατερίνα Καρακουλάκη

Μας προβάλλει ένα πρότυπο ανθρώπου, που δεν φέρεται εγωιστικά, που δεν κοιτάει το ατομικό του συμφέρον, αλλά γίνεται ‘’σπίθα χαράς’’, αποκτά καινούρια ενδιαφέροντα, δημιουργεί, μαθαίνει να συνεργάζεται στο ομαδικό πνεύμα, μαθαίνει να είναι Άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξης.

Λίγοι πλέον είναι εκείνοι οι άνθρωποι που προσφέρουν ανιδιοτελώς την βοήθειά τους στους συνανθρώπους τους χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα ή κάποιο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο όφελος από τους ίδιους.

Σε έναν τέτοιο εγωκεντρικό κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα, έναν κόσμο που πυλώνας της ύπαρξης του είναι το κέρδος και το ατομικό συμφέρον, είναι δύσκολο να βρεις άτομα που το μόνο που θέλουν είναι να προσφέρουν με αγάπη και ανιδιοτέλεια αυτό που μπορούν και διαθέτουν. Ανθρώπους που με την καλή τους θέληση παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Ανθρώπους που συμπονούν και συμπαραστέκονται στους γύρω τους, που μπορούν και θέλουν να γίνουν η αιτία για το χαμόγελο αυτών χωρίς καμία οικονομική ή άλλου είδους απολαβή.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=volunteer&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sxsrf=ALeKk03bHVgrj50K3kLGh26bp0itdCAkeQ:1618344278346&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiqz9aegvzvAhWigP0HHeEJCaoQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1920&bih=969#imgrc=JaxIDs03ME6R2M

Αυτά τα άτομα, λοιπόν, καλεί να εκπροσωπήσει και ο θεσμός του εθελοντισμού. Πως μπορεί όμως να ορισθεί μία εθελοντική πράξη; Σε γενικές γραμμές, ο εθελοντισμός αφορά την εκούσια προσφορά υπηρεσιών, είτε ατόμων προς άλλα άτομα, είτε κοινωνίες προς άλλες, χωρίς κανένα συμφέρον. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως ο εθελοντισμός ως θεσμός, δεν εκτελείται υπό την άσκηση πίεσης ή την αίσθηση κάποιας υποχρέωσης. Αντίθετα, βασίζεται σε αυτόβουλες ενέργειες πολιτών. Εθελοντικές πράξεις παρουσιάζονται επίσης, και όταν η κοινωνία ή τα μέλη της χρειάζονται να καλύψουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Έτσι προσφέρονται διάφοροι εθελοντές, δηλαδή άτομα που συνεισφέρουν για το κοινό καλό και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μίας κοινωνίας ή χώρας. Είναι αρκετά λογικό λοιπόν, όταν στις χώρες όπου οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, αυξάνονται συνεχώς, συγχρόνως να μεγεθύνεται ραγδαία και το ποσοστό των εθελοντών που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων σε διάφορους τομείς, προσφέροντας ανιδιοτελώς χρόνο και βοήθεια, ώστε να καλυφθούν άμεσα αυτές οι ανάγκες.

Βασικό στήριγμα του εθελοντισμού είναι η ανιδιοτέλεια και η προσφορά. Λόγω της ύπαρξης αυτών των αρετών, επακόλουθο είναι, πολύ συχνά, ο εθελοντισμός να ταυτίζεται με την φιλανθρωπία. Οι δύο αυτοί θεσμοί όμως δεν είναι ταυτόσημοι καθότι παρουσιάζουν βασικές διαφορές μεταξύ τους. Κύρια διαφορά καθιστά το γεγονός το ότι οι εθελοντικές πράξεις συνιστούν οργανωμένες και ομαδικές δράσεις και σχετίζονται, κατά βάση, με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά θέματα. Παρόλο που στην ιστορική πορεία της ύπαρξής του δεν ήταν πολύ διαδεδομένος, πλέον ο εθελοντισμός θεωρείται στάση ζωής, μέσω της οποίας οι εθελοντές φέρουν κοινωνική ευθύνη, υπευθυνότητα, ομαδική συνεργασία και πρωτίστως δεν αναμένουν κανένα υλικό αντάλλαγμα. Βασικός παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στην διάδοση εθελοντικής προσφοράς και στην ευαισθητοποίηση των ατόμων διάφορων ηλικιών, αποτελούν τα Μ.Μ.Ε., η εκπαίδευση καθώς και παραδειγματική ανατροφή των παιδιών από τους γονείς τους με σκοπό την καλλιέργεια της κοινωνικής προσφοράς.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=volunteer&tbm=isch&ved=2ahUKEwit1KzW_fvvAhXQwIUKHT6DBPEQ2-cCegQIABAA&oq=volunteer&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADoHCCMQ6gIQJzoECAAQQzoFCAAQsQNQ074hWMflIWC95iFoAXAAeASAAawBiAGtGZIBBDAuMjSYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=jPR1YK3eN9CBlwS-hpKIDw&bih=969&biw=1903&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el#imgrc=6RC_FQQ0-HOrQM

Εθελοντής μπορεί να γίνει ο καθένας μας, αρκεί μόνο να επιθυμεί να προσφέρει για το συνολικό καλό. Ανάλογα λοιπόν με τα ενδιαφέροντα του, ο κάθε εθελοντής μπορεί πολύ άμεσα να ενημερωθεί από διάφορες εθελοντικές διοργανώσεις μέσω γνωστών ή μέσω του διαδικτύου, ώστε να γίνουν με την σειρά τους μέλη του δυναμικού των ανάλογων εθελοντικών ομάδων. Οι τομείς της κοινωνικής ζωής, για τους οποίους οργανώνονται εθελοντικές ομάδες, ποικίλλουν. Κάποιοι μπορεί να αφορούν το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τα άτομα με κινητικές ανεπάρκειες, άτομα που ασθενούν από κάποια σοβαρή αρρώστια και πολλά άλλα.

Ο θεσμός του εθελοντισμού μπορεί να δώσει ένα άλλο, διαφορετικό νόημα στις ζωές μας. Πολλές φορές μία εθελοντική πράξη δύναται να μας κάνει να νιώσουμε άνθρωποι και να φερθούμε ανθρώπινα απέναντι στους γύρω μας. Μέσω του εθελοντισμού μπορεί κανείς να αντιληφθεί και να κατανοήσει βαθιά το πόσο καλό μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον παρέχοντας πολύ λίγα. Μας προβάλλει ένα πρότυπο ανθρώπου, που δεν φέρεται εγωιστικά, που δεν κοιτάει το ατομικό του συμφέρον, αλλά γίνεται ‘’σπίθα χαράς’’, αποκτά καινούρια ενδιαφέροντα, δημιουργεί, μαθαίνει να συνεργάζεται στο ομαδικό πνεύμα, μαθαίνει να είναι Άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξης. Επιπλέον, οι εθελοντικές δράσεις βοηθούν το άτομο που γίνεται εθελοντής να ‘’χτίσει’’ έμμεσα δεξιότητες για την μέλλουσα επαγγελματική του πορεία. Τέλος, προάγει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και των ζώων μέσω της ισότητας και της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για όλους.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82%20%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82&tbm=isch&hl=el&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sa=X&ved=0CE8QrNwCKABqFwoTCLj2k_ii_O8CFQAAAAAdAAAAABAE&biw=1903&bih=912#imgrc=Hv1ELOkG_MBOFM

Διανύουμε δύσκολες μέρες, βιώνουμε μία ζωή γεμάτη με προβλήματα και μιζέρια. Και όμως με μία μικρή ‘’δόση’’ εθελοντικής προσφοράς και ανιδιοτέλειας μπορούμε να αλλάξουμε όλο αυτό το μαύρο χρώμα της καθημερινότητάς μας και να το μετατρέψουμε σε ένα πιο ευχάριστο, συνεισφέροντας στο ξημέρωμα μίας νέας καλύτερης ζωής, περιτριγυρισμένης και εμπλουτισμένης με τα αγαθά της καλοσύνης, της ευγένειας, της ανθρωπιάς, της ομαδικής συνεργασίας και της αγάπης προς τους γύρω μας και προς την ίδια μας την ζωή.

Γίνε εθελοντής, δώσε χαρά, αγάπη και ζωή!

Κατερίνα Καρακουλάκη, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=volunteer&tbm=isch&hl=el&chips=q:volunteer,online_chips:volunteerism:n2nvUW4JSVc%3D&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sa=X&ved=2ahUKEwjEmP_e__vvAhXP0oUKHd4oCHIQ4lYoCnoECAEQKw&biw=1903&bih=912#imgrc=zgFF9PtrlJvlBM

(Visited 110 times, 1 visits today)

Κλείσιμο