Written by 12:20 μμ Ακαδημαϊκές Εργασίες, Επικαιροτητα, Θέμης Ζανίδης

Επιστημονική Έκθεση: “Παγκόσμιες Αμυντικές Δαπάνες του 2019 και οι τάσεις που παρουσιάζουν την εποχή της πανδημίας COVID-19″| Θεμιστοκλής Ζ. Ζανίδης

Οι επιπτώσεις των lockdown που επιβλήθηκαν κι επιβάλλονται ακόμη είναι τόσο σημαντικές στην παγκόσμια οικονομία που δύναται να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις κι άλλων κρατών να αυξήσουν τα έξοδα για τη στήριξη του κράτους πρόνοιας, των συστημάτων υγείας αλλά και κλάδων της οικονομίας που χτυπήθηκαν από την επέλαση της πανδημίας.

Η Έκθεση αυτή συντάχθηκε στο πλαίσιο του Πρώτου Τεύχους των Policy Brief του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων κι επικεντρώνεται στις Παγκόσμιες Αμυντικές Δαπάνες του 2019 και τις τάσεις που παρουσιάζουν την εποχή της πανδημίας του Covid-19. Βασική πηγή της ήταν η δημοσίευση από το Ινστιτούτο Sipri ο οποίος δημοσίευσε τις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες των κρατών για το 2019. Οι τελευταίες σημείωσαν αύξηση για 5η συνεχόμενη χρονιά φτάνοντας σε σημείο ρεκόρ από το 1988, έτος κατά το οποίο ακόμη υφίσταται ο Ψυχρός Πόλεμος. Φυσικά, το σύγχρονο μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα που χαρακτηρίζεται από τον ηγεμονικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας κι άλλες περιφερειακές ανακατατάξεις-συγκρούσεις-ανταγωνισμοί απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια με πιθανές ανυπολόγιστες συνέπειες στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, οικονομία και εμπόριο. Επιπροσθέτως, η πανδημία επιβάρυνε κι επιβαρύνει μέχρι σήμερα το διεθνές σύστημα καθώς προκάλεσε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ Δύσης (κυρίως ΗΠΑ) και Κίνας αυξάνοντας την καχυποψία εκατέρωθεν. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του σύγχρονου κόσμου βρίσκονται στο ναδίρ κάτι που φυσικά συνιστά απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα την ίδια στιγμή που τα κράτη πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο τον Covid-19 ο οποίος εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς κοστίζοντας σε ανθρώπινες απώλειες.

Τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας και την προστασία του πληθυσμού μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για την συγκράτηση των αμυντικών δαπανών παγκόσμια. Αυτό το ενδεχόμενο, όσο ακραίο και να φαντάζει, μπορεί να αποτελέσει πραγματικότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη σε μερικές χώρες που σημειώνουμε στη συνέχεια οι οποίες περιόρισαν οικειοθελώς τις αμυντικές τους δαπάνες για να κατευθύνουν πόρους στη μάχη κατά της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας από τα μέτρα του lockdown που αναγκάστηκαν να λάβουν. Οι επιπτώσεις των lockdown που επιβλήθηκαν κι επιβάλλονται ακόμη είναι τόσο σημαντικές στην παγκόσμια οικονομία που δύναται να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις κι άλλων κρατών να αυξήσουν τα έξοδα για τη στήριξη του κράτους πρόνοιας, των συστημάτων υγείας αλλά και κλάδων της οικονομίας που χτυπήθηκαν από την επέλαση της πανδημίας. Με τους πόρους να είναι πεπερασμένοι το ερώτημα έγκειται στο που θα βρεθούν αυτά τα επιπλέον χρήματα. Μια πηγή μπορεί να είναι η συγκράτηση σε πρώτο στάδιο και κατόπιν η μείωση των αμυντικών δαπανών. Είναι αληθές πως το τελευταίο αποτελεί δείκτη της ανεξαρτησίας των κρατών κάτι που δύσκολα θα απεμπολήσουν, ειδικά όταν αυξάνονται οι ανταγωνισμοί σε διεθνές επίπεδο, αλλά εξαιτίας της κρισιμότατης κατάστασης που βιώνει στο σύνολό της η ανθρωπότητα, ένας παγκόσμιος έλεγχος εξοπλισμών υπό την αιγίδα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού όπως ο ΟΗΕ θα μπορούσε να είναι η δέουσα λύση.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ:

Θεμιστοκλής Ζ. Ζανίδης, Πολιτικός Επιστήμονας- Διεθνολόγος

Πηγή Εικόνας: https://militarymortgagecenter.com/us-military/us-military-budget/spending/?fbclid=IwAR1ZqWfGo6o1Qh5ZXwdRZTSEev3PQW3HXmfuzdA5wYVhNGj6bW0J-SWjiPI

(Visited 66 times, 1 visits today)

Κλείσιμο