Written by 6:58 μμ Αφιερώματα, Σαν Σήμερα

Ένας Σαμουράι Φιλόσοφος | Φάνης Παπαδάκης

Η Ιαπωνία είναι γνωστή στους κλάδους της ιστορίας ως η χώρα του σπαθιού και της τιμής. Η χώρα των σαμουράι, θρυλικών πολεμιστών που έζησαν και πεθάναν με οδηγό το σπαθί. Μπορεί σήμερα να είναι στις κορυφαίες δυνάμεις όσον αφορά την οικονομία, την πρόοδο της επιστήμης, την ιατρική και τον προγραμματισμό, ωστόσο, υπήρχε ένας καιρός που όλα αυτά ήταν διαφορετικά. Ήταν ο καιρός των σπουδαίων πολεμιστών. Ανάμεσα στους τελευταίους, ένα πρόσωπο που ξεχώρισε περισσότερο από όλους, ήταν ο Miyamoto Musashi.

Πολλοί σπουδαίοι πολεμιστές έχουν επηρεάσει τον ρου της ιστορίας. Κάθε έθνος έχει αμέτρητες ιστορίες για εκείνη την τακτική ιδιοφυΐα ή τον ανίκητο στρατηγό που οδήγησε τον στρατό και ενέπνευσε το θάρρος και την αυταπάρνηση στους στρατιώτες του σε μια πορεία προς την αθανασία. Αυτοί οι θρύλοι έχουν επιβιώσει είτε μέσα από γραπτές πηγές είτε από προφορικές παραδόσεις, περνώντας από στόμα σε στόμα κι έχουν μείνει αθάνατοι για το κουράγιο, το όραμα, τη δύναμη της θέλησης και την εφευρετικότητα τους.

Η Ιαπωνία είναι γνωστή στους κλάδους της ιστορίας ως η χώρα του σπαθιού και της τιμής. Η χώρα των σαμουράι, θρυλικών πολεμιστών που έζησαν και πεθάναν με οδηγό το σπαθί. Μπορεί σήμερα να είναι στις κορυφαίες δυνάμεις όσον αφορά την οικονομία, την πρόοδο της επιστήμης, την ιατρική και τον προγραμματισμό, ωστόσο, υπήρχε ένας καιρός που όλα αυτά ήταν διαφορετικά. Ήταν ο καιρός των σπουδαίων πολεμιστών. Ανάμεσα στους τελευταίους, ένα πρόσωπο που ξεχώρισε περισσότερο από όλους, ήταν ο Miyamoto Musashi.

Ποιος είναι ο Miyamoto Musashi;

ΕΙΚΟΝΑ 1

Ξιφομάχος, φιλόσοφος, τακτική ιδιοφυΐα, συγγραφέας και ρόνιν. Είναι περισσότερο γνωστός για το ρεκόρ των 61 νικών σε μονομαχίες, δίχως καμιά ήττα. Έγραψε δυο βιβλία, το “The Book of Five Rings” και το “The Path of Aloneness”. Επίσης υπήρξε ο ιδρυτής της τεχνικής Niten Ichi-ryū swordman που μπορεί να μεταφραστεί ως ‘’η ένωση δύο παράδεισων σε έναν’’ κι είναι περισσότερο γνωστό για την χρήση των δύο, αντί του ενός, κατάνα.

Η ζωή του:

Γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Δεν είναι γνωστό το ακριβές μέρος, καθώς οι πηγές τείνουν να διαφωνούν μεταξύ των Mimasaka -μέρος καταγωγής του πατέρα του- και του Harima -το χωριό της μητέρας του- . Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του είναι επίσης άγνωστη, αλλά το έτος είναι το 1584. Πέθανε σαν σήμερα , στις 13 Ιουνίου του 1645, από καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του η πρώτη του μονομαχία ήταν στην ηλικία των δεκατριών, όπου σκότωσε τον πρώτο του αντίπαλο, τον Arima Kihei, σε μία ένας προς έναν μονομαχία. Σύμφωνα με την ιστορία ο Ariman ήταν ένας περιπλανώμενος ξιφομάχος ο οποίος έψαχνε για μία πρόκληση. Ο νεαρός τότε Musashi είδε την ευκαιρία και την άρπαξε νικώντας τον και φτιάχνοντας ένα όνομα για τον εαυτό του.

Η δεύτερη νίκη ήρθε μόλις τρία χρόνια αργότερα το 1599, όταν πολέμησε τον Tadashima Akiyama. Έπειτα εγκατέλειψε το σπίτι του, αφήνοντας τα πάντα στην αδερφή του και τον γαμπρό του και ξεκίνησε τα ταξίδια για να εξερευνήσει τον κόσμο και να πραγματοποιήσει όσες περισσότερες μονομαχίες μπορούσε.

Η διασημότερη μονομαχία:

ΕΙΚΟΝΑ 2

Όταν βρέθηκε στην πλευρά των ηττημένων, στη μάχη της Sekigahara το 1600, ο Musashi κατάληξε ρόνιν, ένας σαμουράι δίχως αφέντη. Έντεκα χρόνια αργότερα, όντας ήδη γνωστός για τις ικανότητες του στο σπαθί, ξεκίνησε μια μορφή διαλογισμού, γνωστή ως zazen στο ναό Myoshin-Ji. Πρόκειται για μια τεχνική της Βουδιστικής παράδοσης που επικεντρώνεται στο να διώξεις όλη την αρνητική σκέψη και να μην αναλώνεσαι σε λέξεις, ιδέες και εικόνες.

Στο ναό εκεί, συνάντα τον Sasaki Kojiro, έναν ανερχόμενο Ιάπωνα ξιφομάχο που από πολλούς θεωρούταν ειδικός στον τομέα του. Η μονομαχία μεταξύ των δυο πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου του 1612, όταν ο Musashi ήταν τριάντα ετών. Η σύγκρουση έγινε σε ένα κοντινό νησί. Η μονομαχία κανονίστηκε για την ώρα του Δράκου, νωρίς το πρωί (κοντά στις 08:00). Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, ο Musashi έφτασε καθυστερημένα στο σημείο συνάντησης για να εκνευρίσει τον αντίπαλο του και μάλιστα, όταν έφτασε πέταξε την μπαντανάς του στη θάλασσα, σημάδι πως θα πολεμούσε μέχρι θανάτου. Η μονομαχία ξεκίνησε κι ο Kojiro όρμησε προς το μέρος του με το γνωστό του όπλο. Ο Musashi κατάφερε να αποφύγει και με ένα χτύπημα, βρήκε τον αντίπαλο στο κεφάλι και νίκησε τη μονομαχία.

Η συνέχεια της ζωής του:

ΕΙΚΟΝΑ 3

Μετά τη νίκη του έφτασε στο υψηλότερο σημείο όσο αναφορά τις δυνατότητες του. Έγινε επίσημα γνωστός ως ο καλύτερος ξιφομάχος κι αποσύρθηκε από τις μονομαχίες. Έγινε δάσκαλος, κληροδοτώντας όλη του την γνώση στους μαθητές του. Τέλος, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της εξέγερσης Shamibara το 1637. Ολοκλήρωσε επίσης το έργο του, ”The Book of Five Rings” και το έδωσε στον αδελφό του, λίγες μέρες πριν πεθάνει. Δυστυχώς, υπέστη κρίσεις νευραλγίας και το 1645, πέθανε σε ηλικία εξήντα δύο ετών.

Αναπαραστάσεις στη λαϊκή κουλτούρα:

Υπάρχουν πολλές δεκάδες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές για τον Miyamoto Musashi, τόσο στον ανατολικό κινηματογράφο όσο και στη Δύση. Μερικά παραδείγματα είναι οι ταινίες του Tomu Uchida. Ο σαμουράι μας έχει επίσης πολλές αναφορές σε μυθιστορήματα και βιβλία. Το κόμικ ”Usagi Yojimbo” έχει κεντρικό χαρακτήρα, έναν κουνέλι σαμουράι, ο οποίος είναι έμπνευση από τον Μουσάσι. Είναι επίσης ένα διάσημο θέμα anime/manga. Είναι η κύρια έμπνευση πίσω από τον Vagabond και στο Pokemon, τα μέλη της ομάδας Rocket, Jessie και James, έχουν τα αρχικά ιαπωνικά ονόματα Miyamoto και Kojiro (του διάσημου αντιπάλου του). Οι πιο διάσημοι, στο One Piece, ξιφομάχοι Zoro και Kozuki Oden βασίζονται κι οι δύο στον χαρακτήρα και το στυλ του σπαθιού του Musashi. Στον τομέα της μουσικής, στο άλμπουμ Piece of Mind του 1983, το οποίο έγινε γνωστό από τους κριτικούς, το βρετανικό heavy metal συγκρότημα Iron Maiden δίνει μια σύντομη ματιά στον Musashi στο “Sun and Steel”.

ΕΙΚΟΝΑ 4

Φάνης Παπαδάκης, Ιστορικός

Πηγές:

www.britannica.com/biography/Miyamoto-Musashi

www.newworldencyclopedia.org/entry/Miyamoto_Musashi

The Book of Five Rings, Miyamoto Musashi

The lone Samurai: The life of Miyamoto Musashi, William Wilson

Εικόνα 1: https://www.google.com/search?q=Miyamoto+Musashi&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiBk4bl3qr4AhVBwQIHHceKBQYQ_AUoAXoECAMQAw&biw=1536&bih=722&dpr=1.25#imgrc=L2Y5V1UaAVZDfM

Εικόνα 2: https://www.google.com/search?q=miyamoto+musashi+paintings&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj21b6f4qr4AhWhSvEDHd63CiEQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1536&bih=664&dpr=1.25#imgrc=vaEzmfy0vVLO3M

Εικόνα 3: https://www.google.com/search?q=Miyamoto+Musashi&tbm=isch&chips=q:miyamoto+musashi,online_chips:statue:dyBbbL29mVg%3D&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjEibjm3qr4AhWKhaQKHcvpB4sQ4lYoA3oECAEQIg&biw=1519&bih=664#imgrc=fIKXYumRHqUd1M

Εικόνα 4: https://www.google.com/search?q=Miyamoto+Musashi+book&tbm=isch&ved=2ahUKEwiv46Hu36r4AhVKexoKHTuYAdAQ2-cCegQIABAA&oq=Miyamoto+Musashi+book&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzoECAAQQzoFCAAQgAQ6BggAEB4QBzoECAAQHjoICAAQHhAFEBNQvwVYpxBg5hNoAHAAeACAAWmIAakEkgEDNS4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=eVinYu_CMMr2abuwhoAN&bih=664&biw=1519&hl=el#imgrc=L3GxAJrIEdYUbM

(Visited 15 times, 1 visits today)
Κλείσιμο