Written by 10:48 πμ Συνεργαζόμενοι Φορείς

Ένας άνθρωπος «σύμβολο» των Eλληνολιθουανικών σχέσεων | ΕΙΠΔ

Με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, ο Λιθουανός Πρέσβης πραγματοποίησε μια συνέντευξη με τον Νικολάι Μεντβέντεφ, έναν εκ των υπογραφόντων του νόμου για την αποκατάσταση του ανεξάρτητου κράτους της Λιθουανίας, ο οποίος μάλιστα συμβαίνει να είναι Ελληνικής καταγωγής.

Μεταξύ της εξιστόρησης των γεγονότων της ταραχώδους εκείνης εποχής, ο Μεντβέντεφ μίλησε και για τη δική του ιστορία, αλλά και για τον κομβικής σημασίας ρόλο του στο πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής. Όπως αναφέρει ο ίδιος, έκανε πολλές προσπάθειες για να δημιουργήσει ισχυρή σύνδεση μεταξύ Λιθουανίας και Ελλάδας. Και γι’ αυτές τις προσπάθειες του απονεμήθηκε ο Σταυρός του Διοικητή του Χρυσού Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Τάγματος του Χρυσού Αστέρα.

Για τον Μεντβέντεφ, τα έθνη της Λιθουανίας και της Ελλάδας είναι παρόμοια ως προς τη μοναδικότητά τους και την προσήλωση στις χριστιανικές αξίες, ενώ τονίζει ότι «και τα δύο έθνη εκτιμούν την ελευθερία, επειδή ξέρουν τι σημαίνει να την χάσουν, τι σημαίνει να ζεις κάτω από ξένο ζυγό». Τέλος, εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Λιθουανία και η Ελλάδα πρέπει να εντείνουν τους δεσμούς τους και να αγωνίζονται μαζί, ώστε η Ευρώπη να μην απομακρυνθεί από τις χριστιανικές της ρίζες, προκειμένου να διατηρήσει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των εθνών.

Η συνέντευξη με τον Λιθουανό πρέσβη από έναν Ελληνικής καταγωγής Λιθουανό πολίτη, με αφορμή μια ιστορική επέτειο αποτελεί μια κίνηση με έντονο συμβολισμό, που προβάλλει την ανάγκη για την ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και τις κοινές πολιτιστικές αξίες. Τα κοινά ιστορικά βιώματα μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο που τονώνουν τις σχέσεις δύο λαών.

Ακόμα πιο έντονα δρουν στην συνείδηση των ανθρώπων άτομα που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη ενός τόπου, λειτουργώντας έτσι ως φορείς διπλωματικής άσκησης ήπιας ισχύος. Με τον ίδιο τρόπο ο Νικολάι Μεντβέντεφ ή αλλιώς Νικόλαος Βαρικόπουλος αντιπροσωπεύει την ισχυρή σύνδεση που έχουν οι δύο χώρες και συνοψίζει την προσδοκία του με τα εξής λόγια:

«Ως Έλληνας, θέλω όσο το δυνατόν περισσότεροι Λιθουανοί να έρθουν στην Ελλάδα, να δουν τα νησιά της, τη γαλάζια θάλασσα και τον γαλάζιο ουρανό που καθρεφτίζεται σε αυτήν, να ζήσουν την Ελληνική φιλοξενία. Ως Λιθουανός πολίτης που γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λιθουανία και αγωνίστηκα για την ελευθερία της, λαχταρώ όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να ανακαλύψουν τη Λιθουανία, να μάθουν για τις οδυνηρές σελίδες της ιστορίας της, αλλά και για το αδάμαστο πνεύμα και το θάρρος της, να δουν τα πράσινα λιβάδια και τα δάση της Λιθουανίας και τις καθαρές λίμνες που κρύβονται σε αυτά».

Οικονομίδη Ειρήνη

Πηγές:

https://gr.mfa.lt/gr/en/news/huffington-post-greece-the-greek-who-recorded-his-name-in-the-history-of-lithuania-recalls-defence-of-freedom-during-the-bloodbath-events-in-vilnius-30-years-ago [πρόσβαση Φεβρουάριος 2021]

Huffpost (2021), Νικολάι Μεντβέντεφ: Ο πιο διάσημος Έλληνας της Λιθουανίας θυμάται την εξέγερση κατά της ΕΣΣΔ πριν από 30 χρόνιαhttps://www.huffingtonpost.gr/entry/nikolai-mentventef-o-pio-diasemos-ellenas-tes-lithoeanias-thematai-ten-exeyerse-kata-tes-essd-prin-apo-30-chronia_gr_5ff82f81c5b65671988493c4 [πρόσβαση Φεβρουάριος 2021]

Εικόνα:

Huffpost (2021), https://www.huffingtonpost.gr/entry/nikolai-mentventef-o-pio-diasemos-ellenas-tes-lithoeanias-thematai-ten-exeyerse-kata-tes-essd-prin-apo-30-chronia_gr_5ff82f81c5b65671988493c4

https://www.helleniculturaldiplomacy.com/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-e%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B8/?fbclid=IwAR1WTHK2loK0N4hgLDCy7cofAo50wvPI5Qn39uBAgYVS7ng2MuLBfdg5eyQ

(Visited 25 times, 1 visits today)
Κλείσιμο