Written by 12:05 μμ Αλεξάνδρα Μούντζια, Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Ένα διαφορετικό Πάσχα | Αλεξάνδρα Μούντζια

Είναι διαφορετικό , διότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε κληθεί να γιορτάσουμε αυτή τη γιορτή της Αναγέννησης μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1+%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1&tbm=isch&ved=2ahUKEwilpOT40fboAhUM8RoKHcUGDIYQ2-cCegQIABAA&oq=%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1+%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyBggAEAUQHjoHCAAQgwEQQzoFCAAQgwE6BAgAEENQqZAHWL6YB2C9mQdoAHAAeACAAYgBiAHrBZIBAzAuNpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1n&sclient=img&ei=hWSdXuXNKozia8WNsLAI&bih=939&biw=1680&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866#imgrc=8CQSatGipqmURM&imgdii=pI8Ni5wNj1q7UM

Όπως είναι φανερό , το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο Πάσχα. Φέτος , οι πολίτες έχουν κληθεί να γιορτάσουν το Πάσχα μακριά από τις Πατρίδες τους.Μακριά από τα πανέμορφα χωριά τους . Φέτος , ΄΄κουμάντο΄΄ στις ζωές μας , κάνει ένας θανατηφόρος ιός. Αυτό το Πάσχα, είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Είναι διαφορετικό , διότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε κληθεί να γιορτάσουμε αυτή τη γιορτή της Αναγέννησης μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μακριά από τα φιλικά και συγγενικά μας πρόσωπα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρωτόγνωρα και ταυτόχρονα δυσάρεστα συναισθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και κάθε κρίση έτσι και αυτή ενεργοποιεί μέσα μας ορισμένα ψυχολογικά στάδια , προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε.

Στην αρχή ενεργοποιούνται τα αισθήματα της άρνησης και του στρες, καθώς το σύστημά μας δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί την κατάσταση την οποία βιώνουμε. Στην συνέχεια, έπεται ο θυμός, και αργότερα η διαπραγμάτευση. Στην διαπραγμάτευση , κάνουμε ότι περνά από το ΄΄χέρι μας΄΄, προκειμένου να αποφύγουμε το αντικείμενο του φόβου μας. Τέλος, ακολουθεί το συναίσθημα της στεναχώριας και του φόβου. Ο άνθρωπος έχει μάθει να είναι ανεξάρτητο ον . Αδυνατεί να κατανοήσει ότι το Κράτος κλήθηκε να πάρει αυτά τα αυστηρά μέτρα , προκειμένου να προστατεύσει την ατομική αλλά και την συλλογική υγεία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ( ΑΠΕ-ΜΠΕ) , της κ. Πολυμέρου- Καμηλάκη , η οποία επισημαίνει ότι , το Πάσχα και ιδιαίτερα η Ανάσταση του Χριστού ,θεωρείται ως η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού , συμβολίζοντας την νίκη της ζωής επί του θανάτου. Ο εορτασμός του έχει μεγάλη ιστορία. Ο μέσος Έλληνας- Χριστιανός , νιώθει απογοήτευση καθώς δεν μπορεί να γιορτάσει την Γιορτή της Αναγέννησης του Χριστού , στην Πατρίδα του, στην οποία γεννήθηκε και ο ίδιος. Νιώθει ΄΄ εγκλωβισμένος ΄΄ , διότι δεν μπορεί να εξελιχθεί πνευματικά. Ο μέσος Έλληνας- Χριστιανός, αδυνατεί να κατανοήσει, ότι η Κυβέρνηση μας, λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα , μας εξασφαλίζει ένα πολύ σημαντικό αγαθό , το οποίο δεν είναι κανένα άλλο από το αγαθό της ζωής μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή , μας χαρίζεται και εμείς καλούμαστε να διαδραματίσουμε τον ρόλο του ΄΄ φύλακα΄΄ της ζωής μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος , η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη . Ωστόσο , πολλοί Έλληνες – Χριστιανοί, εξαιτίας της Πανδημίας , κλήθηκαν να μην μεταβούν στις εκκλησίες της Πατρίδας τους. Κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι, περιορίζει και ταυτόχρονα καταπατά το δικαίωμα του, στην άσκηση του θρησκευτικού καθήκοντος του, με αποτέλεσμα να ωθείται σε παράνομες πράξεις. Χαρακτηριστικά , είναι τα φαινόμενα εξοργίσεων των πιστών, οι οποίοι παραβιάζουν τα μέτρα , ερχόμενοι στις εκκλησίες, προκειμένου να τιμήσουν τον Χριστό και να προσευχηθούν.

Συνεπώς , πρέπει να κατανοήσουμε εμείς οι Έλληνες , το καθήκον μας απέναντι στη ζωή μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε , ότι η κατάσταση αυτή η οποία βιώνουμε , έχει και τις θετικές τις επιδράσεις. Μέσα από την κρίση της Πανδημίας , αναδείχθηκε μια πολύ σημαντική αξία. Αυτή η αξία, δεν είναι άλλη από την οικογενειακή αξία. Πόσοι από εμάς ήρθαμε πιο κοντά με τις οικογένειές μας; Τέλος θα ολοκληρώσω με μια συμβουλή. Ας αναλογιστούμε και ας αποδεχθούμε αυτά τα συναισθήματα τα οποία βιώνουμε αυτές τις μέρες και ας του δώσουμε χώρο, διότι πάνω απ όλα είμαστε άνθρωποι με έντονο το στοιχείο της ενσυναίσθησης .

Αλεξάνδρα Μούντζια, Πολιτικός Επιστήμονας – Φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας

(Visited 156 times, 1 visits today)

Κλείσιμο