Written by 6:00 μμ Διμερείς Σχέσεις, Επικαιροτητα

Ελληνοαλβανικές Σχέσεις: Η «Θέση» της Ελλάδας στη Ένταξη της Γείτονος στην Ε.Ε.| Αριστείδης Ρούνης

Η Ελλάδα, έπειτα από την αρνητική επίδραση στις διμερείς σχέσεις, που είχαν σημαντικά συμβάντα, τα οποία προέκυψαν στις περιοχές της Αλβανίας που διαβιεί η Ελληνική εθνική μειονότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, είναι σύμφωνη με την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Πρόδηλο είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα την τρέχουσα χρονική περίοδο, διατρέχει απειλή από τον Covid-19. Αυτό συμβαίνει βέβαια και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο[1]. Ωστόσο, υφίστανται σημαντικά ζητήματα στην «ατζέντα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με κύριο αυτό της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών[2]. Ωστόσο, στην επικαιρότητα της εβδομάδας που μόλις τελείωσε, βρέθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της γνωστής ως «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα «Δυτικά Βαλκάνια» στις 10 Νοεμβρίου 2020, όπου συμμετείχε, μεταξύ λοιπών αξιωματούχων της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη «Διαδικασία του Βερολίνου», συμμετέχουν κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) [3], όπως οι παραδοσιακές «Μεγάλες Δυνάμεις», η Γερμανία και η Γαλλία, η Κροατία, που ενώ βρίσκεται στην βαλκανική χερσόνησο, ωστόσο αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ, καθώς και οι χώρες των λεγόμενων «Δυτικών Βαλκανίων», μη μέλη της Ε.Ε. (Σερβία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία). Η συγκεκριμένη διαδικασία, πρακτικά ξεκίνησε το έτος 2014. Ήταν μια πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Στόχο της αποτελούσε το γεγονός να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη[4], παρά το τότε γενικά αρνητικό κλίμα εκείνης της εποχής, με την Ελλάδα να συμμετέχει για πρώτη φορά στις υπόψη διεργασίες στις 10 Ιουλίου 2018. Από ότι αποδείχτηκε το χρονικό διάστημα, το οποίο πέρασε και καθώς φτάνουμε στο 2021, η κατάσταση μεταβλήθηκε. Αρνητικές βλέψεις δεν υπάρχουν, η ένταξη ωστόσο, των κρατών αυτών δεν θα αποφασιστεί στο εγγύς μέλλον, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμα.

Ας επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην προοπτική ένταξης ενός όμορου κράτους στην «οικογένεια» της ΕΕ[5]. Ο λόγος είναι σαφώς για την χώρα της Αλβανίας[6], που βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, η Αλβανία ανέμενε για αρκετό διάστημα το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ένωση. Τελικά παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν η Γαλλία και η Ολλανδία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου 2020 ενέκρινε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία. Στις 06 Μαΐου 2020 έλαβε χώρα η τηλεδιάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που ουσιαστικά επισφράγισε την προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ελλάδα, έπειτα από την αρνητική επίδραση στις διμερείς σχέσεις, που είχαν σημαντικά συμβάντα, τα οποία προέκυψαν στις περιοχές της Αλβανίας που διαβιεί η Ελληνική εθνική μειονότητα[7], καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, είναι σύμφωνη με την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σ’ αυτό το σημείο να σημειωθεί πως, ο αξιωματούχος της ΕΕ, που είναι επιφορτισμένος με το σχετικό «χαρτοφυλάκιο» της Ένωσης, είναι ο επίτροπος για την γειτονία και τη διεύρυνση, κ. Olivér Várhelyi. Στις αρμοδιότητες του, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ευθύνεται για την υποστήριξη προτάσεων στις ανοιχτές διαπραγματεύσεις διεύρυνσης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της συγκεκριμένης χώρας, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί σε προγενέστερο χρόνο σε άρθρο στη παρούσα σελίδα, σύμφωνα πάντοτε με δημοσιεύσεις στον επίσημο λογαριασμό του κ. Luigi Soreca, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αλβανία (EU Ambassador to Albania).

Περνώντας στα πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, «η εκπλήρωση των κριτηρίων της διαδικασίας διεύρυνσης[8], συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι κομβικής σημασίας». Έτσι, είναι φανερό ότι, η Αλβανία υποχρεούται σε μια σειρά από δεσμεύσεις, ώστε βήμα-βήμα να εκπληρώσει το στόχο της. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι, «κρίσιμα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών καθώς και η τήρηση των συμφωνιών αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», κάτι που ισχύει και για την γείτονα. Βέβαια, είναι προφανές ότι, αυτοί είναι σημαντικοί όροι, ώστε να υφίσταται ένα «υγιές» κράτος που θα δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο σεβασμό των λοιπών κρατών.

Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι, η Αλβανία βρίσκεται σε ένα «δρόμο» προς την είσοδο στην Ένωση. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Εξ., υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Ωστόσο, λόγω διαφόρων εμποδίων, δεν δύναται να εκτιμηθεί ο ακριβής χρόνος, που θα πραγματοποιηθεί αυτό. Υφίσταται επιπλέον ο κίνδυνος μεγαλύτερης διάδοσης του Covid-19 στην Ευρώπη γενικότερα, οπότε οι οικονομίες των κρατών δοκιμάζονται και είναι δύσκολο να συζητηθεί κάτι περισσότερο, όσον αφορά τη διεύρυνση της Ένωσης. Οψόμεθα…

[1]Συγκεκριμένα η Ευρώπη έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων, με χώρες όπως η Ελλάδα, όπου επιβλήθηκε «εγκλεισμός» (“lockdown”).

[2]Ειδικότερα, υφίσταται η κίνηση του ερευνητικού πλοίου “Oruc Reis” στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, άνωθεν ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.

[3]Η ΕΕ αριθμεί πλέον 27 κράτη-μέλη, έπειτα από το γνωστό “Brexit”. https://europa.eu/european-union/about-eu/countries_el

[4]Τα τελευταία έτη, ο όρος «Βαλκάνια», καθώς θεωρείται φορτισμένος, αντικαταστάθηκε από τον όρο «νοτιοανατολική Ευρώπη», που έχει πιο διευρυμένη έννοια.

[5]η Ε.Ε. αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και πολιτικές οντότητες στον κόσμο με 446.8 εκατομμύρια κατοίκους, με έκταση 4.476.000 km² και 24 επίσημες γλώσσες να ομιλούνται στην περιοχή που καλύπτει. https://www.lep.gr/apo-tis-koinotites-stin-eyropaiki-eno/

[6]Η Αλβανία είναι μικρό σε έκταση (28,748 τ. χλμ.) και πληθυσμό (3,074,579 άτομα) κράτος στην βαλκανική. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html

[7]Τα σημαντικότερα από αυτά τα γεγονότα είναι οι κατεδαφίσεις σπιτιών στην Χειμάρρα και η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

[8]Για τη διαδικασία προσχώρησης μέλους στην ΕΕ, ορίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993 συγκεκριμένα κριτήρια, που συχνά αναφέρονται ως «κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/politics/971942/prosklisi-sti-diadikasia-toy-verolinoy/

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/varhelyi_en

https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2020/03/26/joint-statement-of-the-members-of-the-european-council-26-march-2020/

https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2020/05/06/zagreb-declaration-6-may-2020/

https://kastoria365.gr/2020/09/03/alvania-stirixi-tis-anavathmisis-toy-odikoy-diktyoy-tis-apo-tin-ee-aristeidis-roynis/

https://www.skai.gr/news/politics/minyma-mitsotaki-komvikis-simasias-oi-sxeseis-kalis-geitonias-gia-tin-entaksi-stin-ee

https://www.mfa.gr/exoteriki-politiki/i-ellada-stin-ee/exoterikes-sheseis-dievrinsi.html?page=5

Αριστείδης Ρούνης, Αρχισυντάκτης της στήλης «Διμερείς Σχέσεις», Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7&tbm=isch&hl=el&chips=q:entaxiakes+diapragmatevsis+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD+%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7,online_chips:entaxiakes+diapragmatevsis,online_chips:%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD,online_chips:%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%83&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sa=X&ved=2ahUKEwjxpMOY84TtAhXHtKQKHcI9BcwQ4lYoAXoECAEQGg&biw=1903&bih=969#imgrc=Vm1QeZgCL5awgM

(Visited 125 times, 1 visits today)

Κλείσιμο