Η υψηλή στρατηγική είναι η αλληλεπίδραση των στρατιωτικών και μη στρατιωτικών επιπέδων στρατηγικής.Στη δεύτερη κατηγορία μπορούμε να κατατάξουμε τις επίσημες διπλωματικές ανταλλαγές,τις δημόσιες δράσεις προπαγάνδας ή μυστικές επιχειρήσεις.Η υψηλή στρατηγική αφορά την εθνική ασφάλεια και ευημερία μίας χώρας σε καιρό ειρήνης.Η Ελλάδα όμως πώς κινείται ως προς τη δική της υψηλή στρατηγική;
Οικονομική και Στρατιωτική διάσταση
Η χώρα μας αποτελεί έναν σταθερό σύμμαχο και μια περιφερειακή δύναμη των πολύ ισχυρών κρατών.Οικονομικά, η χώρα παρότι βρέθηκε τα τελευταία 10 περίπου χρόνια σε δύσκολη κατάσταση αποτελεί πολλές δεκαετίες και μετά την πτώση της χούντας του Παπαδόπουλου ένα αρκετά ισχυρό κράτος.Γεωπολιτικά και αξιακά η Ελλάδα είναι τοποθετημένη στη δυτική σφαίρα του πλανήτη.Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά και ο τρόπος ζωής των πολιτών χωρίς αμφιβολία βρίσκεται στο ίδιο πλαίσιο με κάθε ‘’δυτικό’’ κράτος.Η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ε.Ε. έχει καταταχθεί υπέρ των Η.Π.Α. οικονομικά,κοινωνικά και πολιτικά,στο δίπολο παγκόσμιας κυριαρχίας Κίνας-Η.Π.Α.,τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια που η Κίνα έχει αντικαταστήσει την Ε.Σ.Σ.Δ.Και με την ύπαρξη όμως της Σοβιετικής Ένωσης η Ελλάδα ήταν δεκαετίες πριν ταγμένη υπέρ της δύσης και των Η.Π.Α.Η Ε.Ε. αποτελεί έναν ισχυρό οικονομικό και όχι μόνο εταίρο.Η πρόσφατη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Κρατών στις τεράστιες πυρκαγιές της χώρας είναι ένα σημαντικό παράδειγμα.Όμως η χώρα διατηρεί πολλές και ισχυρές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα παρότι γεωπολιτικά αλλά και αξιακά δεν βρίσκεται υπό της επιρροή της ασιατικής χώρας. Συνεπώς οικονομικά συμπράττει και με την Κίνα αφού έχει και ένα σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα,χωρίς όμως να ξεφεύγει από τα δυτικά ιδεώδη.Η Κίνα πλέον αποτελεί μια τεράστια παγκόσμια οικονομική δύναμη και οι καλές σχέσεις του ελληνικού κράτους με αυτή έχει σχεδόν υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδος με τη γειτονική Τουρκία,η χώρα ακολουθεί το δρόμο της νομιμότητας. Παρά τις συνεχείς επικίνδυνες αλλά βασικά παράνομες ενέργειες των γειτόνων στο Αιγαίο,η Ελλάδα ακολουθεί πιστά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.Βασικό χαρακτηριστικό της χώρας είναι η προσπάθεια λύσης των προβλημάτων με την Τουρκία και όχι μόνο,μέσω της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων.Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια από το ελληνικό κράτος να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις αλλά κυρίως αμυντικά.Η Ελλάδα αν και υπερασπίζεται την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά ύδατα και εδάφη,δεν προσπαθεί να επιτεθεί ή να διεκδικήσει παράνομα οτιδήποτε δεν της ανήκει και για αυτό πάντα διαλέγει την επικοινωνία και το διάλογο.Σαν δείγμα των προσπαθειών που έκανε και παλαιότερα η χώρα αλλά επικυρώθηκε τα τελευταία χρόνια,είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο.Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αναδείξει τη δύναμη της όχι μόνο στα Βαλκάνια,
αλλά να δημιουργήσει διαύλους σε κάθε ήπειρο του πλανήτη.Αδιαμφισβήτητα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974,έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια σε οικονομικό,κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.Πλέον παγκοσμίως θεωρείται μια υπολογίσιμη δύναμη στης Ανατολικής Ευρώπης,γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά. Το μεγάλο άνοιγμα της χώρας στο κοινό νόμισμα της Ε.Ε. στις αρχές του αιώνα έδωσε μια νέα δυναμικότητα στο κράτος και τους πολίτες αυτής.
Βελτίωση σε ορισμένους τομείς
Η Ελλάδα αν και κάνει αρκετά βήματα ανάπτυξης που τη βοηθούν να αποκτήσει παγκόσμια πια εμβέλεια και όχι απλά να είναι ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων,θα πρέπει σίγουρα να αναπτύξει αρκετούς τομείς που τώρα υστερεί.
Η τεχνολογία είναι σημαντικότατη στη σημερινή εποχή,αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει ακόμη αναπτύξει το κατάλληλο περιβάλλον για τεχνολογικά επιτεύγματα και καινοτομίες.Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας,η Ελλάδα θα μπορέσει να εξοπλιστεί όχι μόνο υλικά αλλά και ‘’διαδικτυακά’’.Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορέσει να εξοπλίσει αρχικά τη χώρα οπλικά και να διασφαλίσει την προστασία και της εδαφική ακεραιότητα της χώρας.Η δημιουργία ακόμα ισχυρότερης αμυντικής τεχνολογίας δηλαδή,θα δώσει στη χώρα μεγαλύτερη και ισχύ τόσο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου,όσο και στην Ευρώπη εν συνόλω.Όσον αφορά τα ΄΄διαδικτυακά’’ στη σημερινή εποχή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλεια του κυβερνοχώρου της και να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών αλλά και σημαντικές πληροφορίες του κράτους από κυβερνοεπιθέσεις.
Επιπλέον,για να μπορέσουν τα παραπάνω να γίνουν πραγματικότητα είναι σημαντικό να δοθεί βάση στην εκπαίδευση της χώρας,που θα εξοπλίσει τους νεότερους ανθρώπους με γνώσεις που χρησιμεύουν στο σήμερα.Να δημιουργήσει δηλαδή επιστήμονες και καταρτισμένους νέους ανθρώπους που θα μπορούν να προσφέρουν τη γνώση τους όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο ίδιο το κράτος. Πάνω σε αυτή την πρόταση θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τους Έλληνες του εξωτερικού που συχνά -αν και πτυχιούχοι και επιστήμονες- αναγκάζονται να φύγουν σε άλλη χώρα για περισσότερα χρήματα και καλύτερο συνεπώς βιοτικό επίπεδο.Αν δοθούν ελκυστικά προνόμια στους συμπατριώτες του εξωτερικού και μπορέσουν αυτοί να γυρίσουν στην πατρίδα τους,θα ωφελήσει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και το κράτος.Το brain drain είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Τέλος,για να μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει τη δύναμη της ακόμα και σε παγκόσμια εμβέλεια είναι σημαντικό να αυξήσει την επιρροή της μέσω διπλωματικών διαύλων στην μεσογειακή λεκάνη αλλά και στα κράτη της ανατολικής Μεσογείου.Πράγματι, τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες του ΥΠΕΞ με συμφωνίες για ΑΟΖ με την Αίγυπτο,αλλά και με την Ιταλία όπως προαναφέρθηκε,αλλά και διπλωματικές
επισκέψεις με τα Η.Α.Ε. , οικονομικές συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρο κ.λ.π.Το ελληνικό κράτος πρέπει να δείξει στους επίδοξους διεκδικητές των ελληνικών εδαφών ότι η Ελλάδα μπορεί να μην ασκεί επιθετική στρατιωτική στάση,αλλά είναι ένα κράτος που έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τα εδάφη του,όχι μόνο του αλλά και με άλλα κράτη. Οι συμφωνίες και οι καλές σχέσεις γειτονίας της Ελλάδας με τις γύρω χώρες θα δώσει την απαραίτητη σταθερότητα στη χώρα.
Διαμαντής Αμπατζής, Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης
Πηγή Εικόνας: https://img.huffingtonpost.com/asset/5c256c5a240000ed059a384d.jpeg?ops=scalefit_960_noupscale