Είναι πλέον ξεκάθαρη, έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας του Covid 19 στη χώρα μας, η μέθοδος διαχείρισης της πανδημικής κρίσης απο την κυβέρνηση των αρίστων, που ακόμα προσπαθεί να επισκιάσει τη μελέτη Τσίοδρα-Λύτρα. Για αξιωματική αντιπολίτευση ούτε λόγος στη Βουλή των Ελλήνων, γινόμαστε καθημερινά θειασώτες στο θέατρο του παραλόγου. Ο κύριος Τσιόδρας εν αντιθέσει με τον αξιότιμο κύριο Λύτρα, επέλεξε το στρατόπεδο που διευθετεί τα θέματα της πανδημίας επικοινωνιακά, αντί να σέβεται τη συνείδηση των πολιτών της, ενόσω χιλιάδες ανθρώπων θα ζούσαν αν το ΕΣΥ ήταν οχυρωμένο. Με τα συστημικά Μ.Μ.Ε να παραπληροφορούν το λαό, τη κυβέρνηση να διχάζει τους πολίτες μεταξύ εμβολιαστών και μη, την ΕΛ.ΑΣ να εκφοβίζει με πρόστιμα και καταστολή, δεν αντιμετωπίζεται μια πανδημική κρίση, απεναντίας αποπροσανατολίζεται σε μεγάλο βαθμό η κοινωνία απο τη ρίζα του προβλήματος. Φωνάζαμε φτιάξτε ΜΕΘ, εκείνοι άκουγαν ΜΑΤ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, δωρεάν PCR test και περισσότερες ΜΕΘ χρειάζεται η χώρα, όχι ανθρωποφύλακες να μας προστατεύουν από τον ανεύθυνο εαυτό μας.
Είναι σαφές ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία, είναι εξόχως μέτρα καταστολής, τα οποία καταπατούν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, σύμφωνα με διακεκριμένους συνταγματολόγους και νομικούς, εν ολίγοις προασπιστές της δημοκρατίας. Τι πιο ανήθικο να επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ σε πολίτες που δεν τηρούν τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης; Τί πιο χυδαίο αν σκεφτεί κανείς πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εν έτει 2022 λογίζεται στα 663 ευρώ το μήνα; Η επιβολή μηνιαίου διοικητικού προστίμου σε πολίτες που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ήταν άλλο ένα προβληματικό για τη δημοκρατία μέτρο απο πλευράς κυβέρνησης. Προφανώς είναι λιγότερο χρονοβόρος ο εξαναγκασμός απο τη καμπάνια ενημέρωσης. Άλλωστε η ενημέρωση των πολιτών ήταν ανύπαρκτη εδώ και δύο συναπτά έτη όπως επίσης και η ατομική ενημέρωση απο γιατρούς, δείγμα του ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού.
Συγχρόνως ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης συναινεί, πλήν ελάχιστων φωνών στη Βουλή, στις υποχρεωτικότητες της κυβέρνησης και την πολιτική του εξαναγκασμού. Ο νομικός μας πολιτισμός και το σύνταγμα προβλέπουν ότι, οι πολίτες δικαιούνται να αρνηθούν ιατρικές πράξεις και η κυβέρνηση κωφεύει. Ο αυταρχισμός ωστόσο και η επιβολή σκληρών μέτρων δοκιμάζουν τις αντοχές του συντάγματος και στον ιερό χώρο της δηκοκρατίας δεν υπάρχει αντιπολίτευση να θέσει τη φωνή της λογικής. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει τον κύριο Αλεβιζάτο για τις αμέτρητες ατασθαλίες των πολιτικών χειρισμών της που έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις ελευθερίες του συντάγματος και τις επιδείξεις των επιστημόνων. Τα εμβόλια είναι επιστημονικό πεδίο, η αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων και η άσκηση πίεσης-τρομοκρατίας που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι πολιτικό πεδίο. “Με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία” είχε δηλώσει ο ΠΘ της χώρας, μόνο που αυτή έρχεται συχνά πυκνά σε αντίθεση με την επιστημονική κοινότητα.
Τα επιστημονικά δεδομένα τόνιζαν πως είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις και οτι η ανοσία εξασθενεί μετά απο κάποιους μήνες, ωστόσο η κυβέρνηση κατέφυγε στον αποπροσανατολισμό, με το αντιεπιστημονικό μήνυμα “Διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία”, το οποίο σαφώς παρεκκλίνει απο τα όρια της πραγματικότητας. Ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων απο τον κοινωνικό ιστό απεδείχθη εν τέλει ταξικός, ιδεοληπτικός αν σκεφτεί κανείς το γεγονός πως οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό αντίστοιχα. Τα εμβόλια δεν έχουν μακροχρόνιες συνέπειες, ενώ τα οφέλη τους είναι συντριπτικά μεγαλύτερα απο τις πιθανές παρενέργειες. Εντούτοις η υποχρεωτικότητα μεταφράζεται ως μέσο πίεσης προς τους ανεμβολίαστους και αγγίζει τα όρια της περιστολής των ατομικών ελευθεριών μας αλλά και τα όρια της ανοχής των πολιτών, πολώνοντας ακόμη περισσότερο τη δυσπιστία τους απέναντι στην επιστήμη και την κυβέρνηση που τη συμβουλεύεται περιστασιακά.
Η κυβέρνηση προσποιείται πώς εξάντλησε όλα τα μέσα και επιμένει να καπηλεύεται πώς η χώρα τα πήγε θαυμάσια. Το ΕΣΥ βέβαια παραμένει για δεύτερο χρόνο στην εντατική με ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι ΜΕΘ ασφυκτιούν οδηγώντας άδικα συμπολίτες μας στο θάνατο. Ο χαρτοπολτός απο ευρώ άλλωστε δόθηκε στα Μ.Μ.Ε, την ΕΛ.ΑΣ, τους ιδιώτες γιατρούς και τα εξοπλιστικά, αδιαφορώντας πλήρως για τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος ενώ η χώρα θρηνεί 100 νεκρούς τη μέρα. Η διαθεσιμότητα ανεμβολίαστων ιατρών και νοσηλευτών, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας αέναα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το κλείσιμο και η συγχώνευση νοσοκομείων εκ καιρώ πανδημικής κρίσης, συνιστούν τον εγκληματικό χειρισμό της παΝΔημίας αναφορικά με τον Covid 19. Η ψήφιση δε, άσχετων με τη πανδημία, νομοσχεδίων(εργασιακά, Α.Ε.Ι, τέχνη κλπ) εν μέσω ολικών lockdown και με κλειστές πόρτες, αποδεικνύουν περίτρανα τόν επικοινωνιακό οίστρο της κυβέρνησης και το ΕΣΥ εκτός πλάνων. Η δήλωση του πρωθυπουργού “Δεν έχω ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα” έρχεται να συμπληρώσει τον παραλογισμό, ο οποίος ευτυχώς έλαβε την απάντηση του απο τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.
Η επιστημονική αυτή έρευνα δεν επιδέχεται ούτε παρερμηνείες, ούτε μεταφράσεις, ενώ είναι ξεκάθαρο πως χιλιάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Οι ερευνητές μεταξύ άλλων επισημαίνουν τα εξής: η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ λογίζεται στα 87% αλλά και η διαχρονική ανισότητα στον καταμερισμό των υποδομών υγείας στην Αθήνα σε συσχετισμό με την υπόλοιπη χώρα, επιδεινώνουν το ιικό φορτίο. Η πολιτική οφείλει να ακολουθήσει τα επιστημονικά δεδομένα και η επιστήμη είναι υποχρεωμένη, με σεβασμό στη συνείδηση των πολιτών, να το απαιτήσει απο την εκάστοτε κυβέρνηση που διαχειρίζεται μια πανδημική κρίση. Ωστόσο τα αλλεπάλληλα ψέματα γύρω απο την έρευνα που είδαν το φώς της δημοσιότητας, κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση η οποία κωφεύει για να καλύψει τις πολιτικές της αβλεψίες. Το είδαμε στη πράξη όταν ο υπουργός κ. Άδωνης διεμήνυε στη κοινωνία να προσποιηθεί, πως η χώρα αποτελεί ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες. Το να ψεύδεσαι συνειδητά δεν αποτελεί σαφώς αξιόπιστο σύμμαχο στη δυσπιστία των πολιτών αναφορικά με το εμβόλιο.
Η αλλεργία του κράτους να καλύψει οικονομικά τις βασικές ανάγκες των πολιτών αναφορικά με τη πανδημία είναι πλέον έκδηλη, ενώ είναι υποχρεωτικές επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και όχι το κρατικό ταμείο. Οι μάσκες, τα Rapid/Self/PCR test ενώ αποτελούν ουσιαστικό όπλο για τη καταπολέμηση του ιού δεν αποτελούν υποχρέωση του κράτους να τα διανέμει δωρεάν στους πολίτες της. Ενώ χιλιάδες πεθαίνουν, κάποιοι πλουτίζουν με κυβερνητική κάλυψη και ανέχεια με την αισχροκέρδια να είναι σε έξαρση. Ψέματα ακόμη και στις τιμές των PCR, “έχουμε τις πιο φθηνές τιμές στην Ευρώπη”, προσέκρουσαν στο κενό, μιάς και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη τα test είναι δωρεάν. Η απόφαση να μη συνταγογραφούνται πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι ιατρικοί σύλλογοι κι αυτό αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Είναι θέμα κουλτούρας της κοινωνίας εν τέλει ή ασυδοσίας της κυβέρνησης που νομοθετεί αυθαίρετα; Εν ολίγοις δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο η ανάγκη της κοινωνίας για μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ ιδιώτες γιατροί πλουτίζουν δίχως καμία επιτήρηση απο την κυβέρνηση.
Η πολιτική της απόδοσης ευθυνών έγκειται στην “ατομική ευθύνη”, ενώ η ευθύνη θα έπρεπε να περιοριστεί στην εκτελεστική εξουσία. Ο παραλογισμός εντείνεται και οι πολίτες εύλογα νιώθουν την ασφυκτική πίεση της παΝΔημίας, όσο η πανδημία κραυγαλέα χρήζει ενίσχυσης και όχι επικοινωνιακών τρίκ και αποπροσανατολισμού. Η εργαλειοποίηση της διχοτόμησης της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και αρνητές στο βωμό του κέρδους, υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη εκλογών, όσο οι γιατροί της χώρας δίνουν τον πραγματικό αγώνα. Οι διώξεις δημοσιογράφων, ιατρών, νοσηλευτών το προσυπογράφουν.
Ιωάννης Φωτιάδης, φοιτητής Βαλκανικών Σλαβικών Ανατολικών σπουδών
ΠΗΓΕΣ:
https://vouliwatch.gr/infographics/article/telika-mipos-den-diafonoyn-kai-toso-poly-sti-voyli