Written by 11:46 πμ Αρθρογραφία, Βασίλης Τσιαπάλας, Επικαιροτητα

Είναι άραγε ο Trump ο «λιγότερο ρατσιστής» ; | Βασίλης Τσιαπάλας

Μια ατάκα που χρίζει μεγάλου σχολιασμού, προήλθε από τον Τραμπ ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις μαζικές κινητοποιήσεις που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ, με θέμα τις φυλετικές ανισότητες, απέφυγε την ερώτηση σχολιάζοντας πως ο ίδιος «είναι ο λιγότερο ρατσιστής στην αίθουσα».

Τα ξημερώματα της 23ης Οκτωβρίου (04:00 ώρα Ελλάδος), έλαβε χώρα το δεύτερο και τελευταίο προεδρικό debate, μια ανάσα από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η ένταση και οι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, Trump και Biden, δεν έλειψαν για ακόμη μια φορά, όμως η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με το πρώτο debate. Μια ατάκα που χρίζει μεγάλου σχολιασμού, προήλθε από τον Τραμπ ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις μαζικές κινητοποιήσεις που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ, με θέμα τις φυλετικές ανισότητες, απέφυγε την ερώτηση σχολιάζοντας πως ο ίδιος «είναι ο λιγότερο ρατσιστής στην αίθουσα».

Το παρελθόν του Trump πάντως, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Πίσω στο 1973, όταν ο Trump ήταν πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης του πατέρα του, η μεσιτική εταιρεία με ενοικιάσεις ακινήτων σε όλη τη Νέα Υόρκη που κατείχαν, δέχθηκε μήνυση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επί της κυβέρνησης του Προέδρου Νίξον, με κατηγορίες για διακρίσεις κατά των μαύρων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε υιοθετήσει μια πολιτική, κατά την οποία όταν ένας μαύρος αναζητούσε ακίνητο για ενοικίαση ή πώληση, οι μεσίτες ανέφεραν πως δεν υπήρχε κάτι διαθέσιμο, ενώ όταν η αναζήτηση γινόταν από κάποιον άσπρο, τότε τον εξυπηρετούσαν μετά χαράς. Μάλιστα, ένας μεσίτης που δούλευε για τον Trump ανέφερε πως ο τελευταίος ήθελε να ενοικιάζει μόνο σε άτομα του Εβραϊκού λόμπι και σε ανώτατα στελέχη.

Ακόμη μια γνωστή υπόθεση ανάμειξης του Trump με ρατσιστικά κίνητρα, είναι η υπόθεση βιασμού μιας γυναίκας στο Central Park της Νέας Υόρκης καθώς έκανε τζόκινγκ το 1989 (Central Park Five). Για την υπόθεση αυτή κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν πέντε παιδιά μαύρου χρώματος και λατινικής καταγωγής. Ο Trump εκτός από τη φυλάκιση, ζητούσε και την επαναφορά της θανατικής ποινής για την τιμωρία των φερόμενων δραστών, μόνο και μόνο γιατί είχαν το συγκεκριμένο χρώμα που πολλοί το συνέδεαν εκείνη την εποχή με ‘’την εγκληματικότητα’’ -λες και όλοι οι εγκληματίες έχουν μόνο ένα χρώμα και αυτό είναι το μαύρο-. Μετά από λίγα χρόνια ο πραγματικός δράστης του βιασμού, όπως αποδείχθηκε με εξέταση DNA, παραδόθηκε στις αρχές και έγινε φανερό πως δεν είχε καμία σχέση με τους πέντε, ενήλικες πλέον, καταδικασθέντες οι οποίοι απαλλάχθηκαν εντελώς από τις κατηγορίες για τις οποίες είχαν εκτίσει 7 και 13 χρόνια στη φυλακή. Ο Trump για την συγκεκριμένη υπόθεση παρέμεινε αμετανόητος αφού το 2016 είχε υποστηρίξει σε ομιλία του πως αμφισβητεί την εξέταση DNA και ακόμη θεωρεί τους πέντε ως δράστες.

Λίγο πιο πρόσφατα, το 2011, κατά την διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Barack Obama, θεωρίες συνομωσίας ισχυρίζονταν πως δεν είναι γεννημένος στις ΗΠΑ αλλά στην Κένυα, αμφισβητώντας την ιθαγένεια του. Η πρώτη μορφή ρατσισμού εναντίον του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ ήταν γεγονός. Μια ομάδα ατόμων προώθησε τις θεωρίες αυτές, ζητώντας δικαστικές παρεμβάσεις, ώστε να κηρυχθεί ο Obama ακατάλληλος για την ανάληψη καθηκόντων. Ένα εκ των ατόμων που υποστήριζαν τα γεγονότα αυτά ήταν και ο Donald Trump. Ο ίδιος όχι μόνο δεν αποδεχόταν την ιθαγένεια του Obama, αλλά παράλληλα του άσκησε κριτική λόγω των χαμηλών επιδόσεων που είχε σαν μαθητής, χαρακτηρίζοντας τον ως ‘’ανάξιο’’ για το Columbia και το Harvard όπου σπούδασε.

Σαν υποψήφιος και αμέσως μετά πρόεδρος, ο Trump δεν συνέχισε τις ρατσιστικές δηλώσεις αυτές καθ’ αυτές. Υιοθέτησε, ωστόσο, μια ρητορική μισαλλοδοξίας και προκαταλήψεων. Επί παραδείγματι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας αποκαλούσε τους μεξικανούς πρόσφυγες ως «βιαστές και εγκληματίες που μεταφέρουν το έγκλημα στο αμερικανικό έδαφος» και πρότεινε αποκλεισμό όλων των Μουσουλμάνων από τις ΗΠΑ διότι δείχνουν μίσος προς τον Αμερικανικό λαό. Και σαν πρόεδρος συνέχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να προκαλεί με τις μισαλλόδοξες απόψεις του στο twitter. Στην έξαρση του COVID-19 όπου καθημερινά χάνονταν χιλιάδες ζωές, ο Αμερικανός πρόεδρος έβρισκε χρόνο να κατηγορεί την Κίνα και να αποκαλεί τον κορωνοϊό ως «Κινεζικό ιό» και «Kung Flu».

Βασίλης Τσιαπάλας, Φοιτητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγές:

https://www.theguardian.com/us-news/2016/feb/17/central-park-five-donald-trump-jogger-rape-case-new-york#img-2

https://www.vox.com/policy-and-politics/2017/11/29/16713664/trump-obama-birth-certificate

https://www.vox.com/2015/12/7/9867900/donald-trump-muslims

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=donald+trump&tbm=isch&ved=2ahUKEwjv9OS2wNnsAhUjBGMBHUO3AqsQ2-cCegQIABAA&oq=donald+trump&gs_lcp=CgNpbWcQA1AAWABgizBoAHAAeACAAQCIAQCSAQCYAQCqAQtnd3Mtd2l6LWltZw&sclient=img&ei=UY2aX6-IIKOIjLsPw-6K2Ao&bih=969&biw=1903&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=en-US&hl=en-US#imgrc=DsPYnl0waAHibM

(Visited 78 times, 1 visits today)

Κλείσιμο