Written by 10:25 πμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Θανάσης Σκούφιας

Διπλωματία: στο ένα χέρι οι κοχλιοί και στο άλλο η ρακή!| Θανάσης Σκούφιας

Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στο ότι η Ελλάδα δε μπορεί να βασίζεται ούτε καν εν καιρώ ειρήνης στους Αμερικάνους σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.

Μετά και την πρόσδεση του ελληνικού κράτους στο άρμα των Νατοϊκών δυνάμεων, έχοντας προηγηθεί το «δόγμα Τρούμαν» και το «σχέδιο Μάρσαλ», οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μόνο άσχημες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Τουναντίον, όπως επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020, οι σχέσεις των δυο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε τόσο στενές. Ακόμη και όταν ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζονταν το ίδιο ακριβώς, δηλώνοντας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας ενώπιον του Ντόναλτ Τράμπ ότι μοιράζονται κοινές αξίες!

Παρατηρώντας τα ελληνικά αγήματα να αποδίδουν τιμές στο Μάικ Πομπέο, διπλά στα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, τους Αμερικάνους πεζοναύτες και το ελικοπτεροφόρο USS Hershel “Woody” Williams  ξαφνικά θυμήθηκα την εποχή του «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας». Τότε που η «εθνική κυριαρχία» προϋπέθετε την ολοκληρωτική συντριβή του ΕΛΑΣ και αποστολή Ελλήνων φαντάρων λίγα χρόνια αργότερα στο πόλεμο της Κορέας!  Όλα αυτά στη βάση της Σούδας, στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στο σημείο από το οποίο εκκινούν οι επιχειρησιακές εξορμήσεις των Αμερικάνων στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική διπλωματία απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ετών απαντάει προκρίνοντας την επίλυση διαφωνιών βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο και τη λογική σύσφιξης σχέσεων με σημαντικούς γεωπολιτικούς «παίκτες». Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλήφθηκε και η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδίωξε να αποστείλει σαφή μηνύματα σε όσους επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία (μάλλον η έννοια της παραμένει η ίδια με εκείνη της δεκαετίας του ’40), αναμένοντας από τον Μάικ Πομπέο μια δήλωση που θα στηλίτευε τους λεονταρισμούς της Τουρκία στη Μεσόγειο. Διαψεύστηκε όμως, τόσο ο ίδιο ο πρωθυπουργός όσο και τα… «πέτσινα» ΜΜΕ που εντέχνως καλλιεργούσαν αυτή τη πεποίθηση στη κοινωνία.

Στην πραγματικότητα ο Αμερικανός επισκέπτης μας δεν αναφέρθηκε καθόλου στις τουρκικές προκλήσεις. Αντιθέτως, από τη βάση της Σούδας επέλεξε να στιγματίσει τη Ρωσία, η οποία όπως είπε «συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη». Μάλιστα, αποσαφήνισε ότι ο μόνιμος ελλιμενισμός του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα συνέβη για αυτό το λόγο. Τέλος, δε παρέλειψε να κατακρίνει τη στάση της Κίνας για την εμπλοκή της σε ευρωπαϊκά ζητήματα. Και γιατί δηλαδή να απορήσει κάποιος; Τι το μεμπτό έκανε; Ως όφειλε υπερασπίστηκε τα ζωτικά συμφέροντα της δικής του χώρας! Με την Τουρκία οι Αμερικάνοι δεν φαίνεται να έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι χειρισμοί της όσον αφορά τη τουρκική προκλητικότητα δε φαίνεται να αποδίδουν. Ακόμη και αν τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να τονίσουν τα θετικά αυτής της επίσκεψης (αναμενόμενο ήταν), η πραγματικότητα άλλα δείχνει. Μήπως τα ελληνικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τα αμερικανικά εν τέλει; Μήπως δεν έχουμε και τόσο κοινές αξίες; Μήπως η λογική των ίσων αποστάσεων που διατηρούν οι Αμερικάνοι στα ελληνοτουρκικά, απορρέει και από το ότι «το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει στις διενέξεις μεταξύ μελών της συμμαχίας»; Μήπως οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία σαν κάποιους κοινούς αγοραστές εξοπλιστικών, επισημαίνοντας, αναλόγως και τις συγκυρίες, το σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η κάθε χώρα στην περιοχή;

Ο Μάικ Πομπέο καλά έκανε και επισκέφθηκε τη βάση της Σούδας μετά της συνοδείας του Έλληνα πρωθυπουργού. Έκανε το αυτονόητο, βρέθηκε σε μια από τις πολλές αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας (αν μη τι άλλο… στην πιο κομβική! ). Παρευρέθηκε στα Χανιά, (εξαιρετική επιλογή για τουρισμό ακόμη και το φθινόπωρο) φιλοξενούμενος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στο ότι η Ελλάδα δε μπορεί να βασίζεται ούτε καν εν καιρώ ειρήνης στους Αμερικάνους σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.

 Αρκεί να θυμηθούμε και την τουρκική εισβολή στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019 που απέβλεπε στο να πλήξει τους Κούρδους. Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικάνοι μέχρι και εκείνη τη στιγμή στήριζαν με υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους Κούρδους μαχητές στο πόλεμο ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος». Όταν όμως δημιουργήθηκε το νέο σκηνικό πολέμου, τότε οι ΗΠΑ αναθεώρησαν τη στάση τους επιλέγοντας την «ουδετερότητα» και αφήνοντας ουσιαστικά τους Κούρδους στο έλεος του σημαντικού αγοραστή εξοπλιστικών συστημάτων τους, την Τουρκία…

“Business as usual”

Θανάσης Σκούφιας, Φοιτητής Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7+%CE%A0%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BF+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1+&tbm=isch&ved=2ahUKEwj9vMeuq5XsAhUQYBQKHX1qBsEQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7+%CE%A0%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BF+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1+&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJ1Da1gJYl98CYOvjAmgAcAB4AIAB3AGIAcEIkgEFMC42LjGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=bNB2X_3WN5DAUf3UmYgM&bih=472&biw=1094#imgrc=pgy_FojEN5anSM

(Visited 42 times, 1 visits today)

Κλείσιμο