Written by 2:57 μμ Αρθρογραφία, Αριστείδης Ρούνης, Επικαιροτητα

Διμερείς Σχέσεις στα ανατολικά της Ελλάδας: τι ισχύει; |Αριστείδης Ρούνης

Πρέπει να επισημανθεί ότι στην περιοχή αυτή, σημειώνεται ένα ιδιαίτερο γνώρισμα. Η ανάπτυξη πολύ φιλικών σχέσεων δυο κρατών, αυτόματα δημιουργεί αρνητικές σχέσεις με έτερες χώρες.

Στο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής της ανατολικής – νοτιοανατολικής Ευρώπης, διάφορα κυρίαρχα κράτη διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική τους και επηρεάζουν τις εξελίξεις στην καθημερινή «διπλωματική σκακιέρα». Από τη μια πλευρά οι χώρες γνωστές ως «Μεγάλες Δυνάμεις» και από την άλλη πλευρά τα έθνη, οργανωμένα σε κράτη, που διαβιούν στην συγκεκριμένη περιοχή. Να επισημανθεί ότι υφίσταται επιπλέον άσκηση πολιτικής από τους διεθνείς οργανισμούς, όπου συμμετέχουν τα λεγόμενα «ισχυρά κράτη» ως κράτη-μέλη. Έτσι, παρατηρείται η πολιτική δράση πολλών «διεθνών παικτών», οι οποίοι αλληλεπιδρούν με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Καθώς η προαναφερόμενη αλληλεπίδραση εμπλέκει πλειάδα παραγόντων και δεν δύναται να εκτιμηθεί η εξέλιξη της, υπάρχει κάτι που καθίσταται πιο ευκρινές. Και δεν είναι άλλο από τις διμερείς σχέσεις που αναπτύσσονται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, στα εδάφη της χερσονήσου της Ανατολίας και τον Καύκασο. Τα κράτη που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, μέσα από δηλώσεις των αρχηγών ή αξιωματούχων αυτών, είτε διαθέτουν πολύ καλές σχέσεις, είτε βρίσκονται σε ένταση ή διαμάχη ή ακόμα και σε περιορισμένη πολεμική σύγκρουση. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυο αυτές κατηγορίες διμερών σχέσεων, δύναται να αναφερθεί η κατάσταση που επικρατεί μεταξύ ορισμένων χωρών. Πρέπει να επισημανθεί ότι στην περιοχή αυτή, σημειώνεται ένα ιδιαίτερο γνώρισμα. Η ανάπτυξη πολύ φιλικών σχέσεων δυο κρατών, αυτόματα δημιουργεί αρνητικές σχέσεις με έτερες χώρες.

Ειδικότερα θα αναφερθούν παραδείγματα, που αποδεικνύουν την παραπάνω κατάσταση. Έτσι, με αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2020, με τίτλο «Εχθρικό το κλίμα για τον νέο Έλληνα πρεσβευτή στο Αζερμπαϊτζάν», ο οποίος κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της χώρας, κ. Ilham Aliyev, την Τέταρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, είναι προφανές ότι το κράτος του Αζερμπαϊτζάν, συντάσσεται και τώρα, όπως και στο παρελθόν με την τουρκική εξωτερική πολιτική στη περιοχή. Η πολιτική των Αζέρων αξιωματούχων εκτιμάται ότι δεν θα μεταβληθεί στο μέλλον, καθώς οι σχέσεις του με το το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας (Türkiye Cumhuriyeti) είναι κάτι παραπάνω από πολύ καλές.

Ως «ντόμινο εξελίξεων», οι σχέσεις Αρμενίας –  Αζερμπαϊτζάν, καθίστανται πολύ άσχημες, λόγω και του γεγονότος των χρόνιων διμερών προβλημάτων τους, που περιλαμβάνουν πολεμικές συγκρούσεις με τραυματίες και νεκρούς. Εν συνεχεία, η Ελλάδα που βρίσκεται σε ένταση με την Τουρκία, έχει πολύ καλές σχέσεις με την Αρμενία, την μη αναγνωρισμένη από τον Ο.Η.Ε Δημοκρατία του Αρτσάχ και την Κύπρο. Ως απόρροια των παραπάνω, προκύπτουν δυο ομάδες. Στην μια ομάδα βρίσκεται ο διπλωματικός Άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας – Αρτσάχ και στην άλλη ομάδα η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η περιοχή που η Τουρκία αποκαλεί Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Καταλήγοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία, με την πολιτική της εκτός των συνόρων της, διαδραματίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, το κράτος αυτό, με την φυσιογνωμία του Πρόεδρου της, κ. Erdogan, σε «πρωταγωνιστικό ρόλο», έχει εντείνει την προσπάθεια του στην επιρροή των καθημερινών εξελίξεων, με την εκδήλωση προκλητικών ενεργειών. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται συμμαχίες στην περιοχή, που δύσκολα θα μεταβληθούν. Ο μεγάλος στόχος, παρόλα αυτά είναι να υφίσταται μια κατάσταση ειρήνης, όσο αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί, σε μια περιοχή που δείχνει συχνά να αποσταθεροποιείται κατά τόπους.

Αριστείδης Ρούνης, Φοιτητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82&tbm=isch&ved=2ahUKEwih-ODLts_rAhVMYBoKHUWLBJAQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADIECAAQGDIECAAQGDoECCMQJ1DNqQFYh8MBYMXEAWgAcAB4AIABpQKIAZQakgEGMC4yLjEymAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=9ShSX-GpD8zAacWWkoAJ&bih=472&biw=1094#imgrc=bYf_Vs1-wmucxM

(Visited 75 times, 1 visits today)

Κλείσιμο