Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση των “αρίστων” ακολουθεί τη στρατηγική της έντασης και του αποπροσανατολισμού, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την παιδεία που προσπαθεί μέσω της προπαγάνδας μάταια να επιβάλλει. Η κυβέρνηση επιλέγει να θέσει την οπλισμένη ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστήμια γνωρίζοντας εκ των προτέρων το κύμα αντιδράσεων που πρόκειται να προκαλέσει η κίνηση αυτή, με το πρόσχημα της φύλαξης μιας καινούργιας βιβλιοθήκης. Εν συνεχεία συκοφαντεί τις αντιδράσεις και χρησιμοποιεί τη στρατηγική της έντασης ως προθάλαμο για τη νομιμοποίηση της αστυνομίας στα ΑΕΙ της χώρας. Τελικό αποτέλεσμα; Ωμή καταστολή, χημικά και εκφοβισμός… για μια βιβλιοθήκη. Οξύμωρο το όλο προσχηματικό πλάνο της ΝΔ αν σκεφτεί κανείς πως όλες οι σχολές των θετικών επιστημών στο ΑΠΘ διαθέτουν βιβλιοθήκη, πόσο μάλλον η κεντρική βιβλιοθήκη της πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης. Ακόμη πιο οξύμωρο όταν σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα -εκτός της παράταξης ΔΑΠ- διαδηλώνει -από την απαρχή της κυβέρνησης της ΝΔ- για τα εκατομμύρια που «επενδύονται» σε ΕΛ.ΑΣ, εξοπλισμό ασφαλείας/ελέγχου κι όχι στα ίδια τα ΑΕΙ που χρήζουν επιτακτικής χρηματοδότησης κι εκσυγχρονισμού. Το νομοσχέδιο θα καταλήξει στον κάδο των αχρήστων της ελληνικής πολιτικής ιστορίας κι η δημοκρατία θα επιστρέψει στα ΑΕΙ.
Είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο κλείνει το μάτι στους παρασιτικούς “φίλους” της κυβέρνησης και στα ιδιωτικά ιδρύματα και πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό, μη βιώσιμο και καθαρά ταξικό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για παθογένειες και μάστιγες χρόνων που θέλει να εκσυγχρονίσει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για την παιδεία. Η πρώτη μάστιγα αφορά τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών -κι ας είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους λόγω της “καταπληκτικής” ποιότητας ζωής στην χώρα- με το πτυχίο να κωλυσιεργεί. Η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ αποτελεί τη δεύτερη μάστιγα που θέλει να καταπολεμήσει η κυβέρνηση κι εμμέσως προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Η αναβάθμιση των ιδιωτικών κολλεγίων κι η αναγνώριση των διπλωμάτων τους, ως ισότιμων με τα δημόσια πανεπιστήμια, ήταν το ύπουλο χτύπημα κάτω από τη ζώνη και τον καμουφλαρισμένο εκσυγχρονισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η τρίτη αφορά την ελεύθερη έκφραση άποψης και γενικότερα διεκδικήσεις των φοιτητών, στοχεύοντας στις κινητοποιήσεις που θα« διαταράσσουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων» με τη θέσπιση ενός πειθαρχικού συμβουλίου που θα εποπτεύει την κανονικότητα που οραματίζεται η ΝΔ και θα διαγράφει αντιρρησίες συνείδησης ως σύγχρονα «φοιτητοδικεία».
Η σημαντικότερη ωστόσο μάστιγα που προτίθεται η κυβέρνηση της ΝΔ να πατάξει είναι η υποτιθέμενη ανομία. Σαφώς κι ο στόχος δεν είναι ούτε τα καρτέλ ναρκωτικών που αλωνίζουν στα ΑΕΙ, ούτε η πάταξη της εγκληματικότητας στα αστικά κέντρα όπου και στεγάζονται δυστυχώς η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ αλλά και της ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα. Ο πραγματικός στόχος είναι εκείνη η μερίδα φοιτητών «μπαχαλάκηδων» που τολμούν να αγωνίζονται για το δικαίωμα τους στη διεκδίκηση της γνώσης κι όχι της καταστολής. Πώς λύνεται λοιπόν το ζήτημα της ανομίας στα ΑΕΙ; Με την ΟΠ.ΠΙ και μάλιστα τη βαριά οπλισμένη ΟΠ.ΠΙ. Η αλλεπάλληλη πρόσληψη αστυνομικών για κάθε πρόβλημα (βλέπε Covid19) είναι μια επικίνδυνη πολιτική κίνηση και μάλιστα εσκεμμένη που διαιωνίζει ακόμη περισσότερο το αφήγημα της τάξης και του νόμου, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στην ακροδεξιά με τη ρητορική της βίας και της επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων. Το να χρησιμοποιείς το αφήγημα της ανομίας για να καταργήσεις το άσυλο και να τοποθετήσεις την ΟΠ.ΠΙ περισσότερο σαν όξυνση της κατάστασης φαντάζει και κατάλυση της δημοκρατίας στους χώρους των ιδεών. Τι εικόνα άραγε να δίνει η Ελλάδα όταν στα πανεπιστήμια προσλαμβάνουμε οπλισμένους αστυνομικούς αντί για επιστήμονες και μάλιστα όντας ο πρωτοπόρος στην Ευρώπη;
Ενάντια στο νομοσχέδιο αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία έχουν ταχθεί περισσότεροι από 1.100 ακαδημαϊκοί της Ελλάδας και περισσότεροι από 600 πανεπιστημιακοί κι ερευνητές από το εξωτερικό, πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κος. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Κος. Γιώργος Κύρτσος κι οι ίδιοι οι πρυτάνεις -εκτός του Κος Νίκου Παπαϊωάννου φερέφωνο της κυβέρνησης. «Σε κανέναν δεν αρέσει, ως θέμα αρχής, να είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Η αστυνομία η ίδια, το θέλει λιγότερο από όλους, όμως εδώ που φτάσαμε είναι αναγκαστική πράξη» είχε δηλώσει ο Κος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η ιστορία ωστόσο, απέδειξε το αντίθετο. Ενόσω η ΕΛ.ΑΣ ξυλοφόρτωνε φοιτητές, οι ίδιοι οι φοιτητές έδωσαν την ηχηρή απάντηση τους στις φοιτητικές εκλογές του Μαΐου κάνοντας πρώτη δύναμη την Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) μετά από 35 χρόνια. Η ταραχή ήταν τόση ώστε η Κα Νίκη Κεραμέως να ανακοινώσει την κατάργηση των παρατάξεων στα ΑΕΙ με την ίδια τη ΔΑΠ να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν χρήζει περισσότερης ανάλυσης, είναι ξεκάθαρη επίθεση στο φοιτητικό κίνημα και ταξικός πόλεμος που παύει να αποτελεί πλέον κομματικό ζήτημα, αλλά βαθιά πολιτικό. «Ένα κομμάτι της κοινωνίας νοσεί και πρέπει να γιατρευτεί» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΟΠ.ΠΙ Βασίλης Ντούμας μεταφέροντας μας σε σκοτεινές εποχές που και πάλι οι φοιτητές ήταν στις επάλξεις απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς.
Πόση καταστολή είναι άραγε ανεκτή; Η χυδαία προσέγγιση στη θέα ενός φοιτητή που φωνάζει «πονάω» είναι αρκετή για να γίνει ξεκάθαρη η μηδενική ανοχή. Από τη μία πλευρά η αστυνομία να σέρνει φοιτητές, να ξυλοφορτώνει φοιτήτριες, να ρίχνει χημικά και κρότου λάμψης στο ένα μέτρο και να επιδεικνύει το όπλο της στο έντρομο κοινό κι από την άλλη, άοπλοι φοιτητές με πάθος και πείσμα για αντίσταση στην αυταρχική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των “αρίστων”. Η διεθνής αμνηστία με ανακοίνωση της αναφορικά με την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία κατακεραυνώνει την ΕΛ.ΑΣ για τους βασανισμούς, τις καταγγελίες υπερβολικής ή και παράνομης χρήσης βίας στην Ελλάδα, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες της. Κρατική αστυνομία δεν υφίσταται πουθενά στην Ευρώπη κι αν εγκατασταθεί η ΟΠ.ΠΙ στα ΑΕΙ είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Το έχει τονίσει άλλωστε πολλάκις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα την εκπόνηση του σχεδίου έντασης που θέλει να δημιουργήσει.
Στο δίλλημα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» δε πρόκειται να υποπέσει σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί η γνώση είναι αυτή που στο τέλος νικά. Ο νέος Νόμος Πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά με το φοιτητικό κίνημα να είναι αποφασισμένο να σώσει τη δημοκρατία που καθημερινά δοκιμάζεται και θα είναι μόνιμα στις επάλξεις μέχρι ο νόμος να καταργηθεί. Τα απαράδεκτα σκηνικά βίας και καταστολής, οι αποτρόπαιες συλλήψεις κι οι προπηλακισμοί εκλεγμένων και μη φοιτητών, καταδικάζονται περίτρανα. Όχι άλλο αίμα φοιτητή. Στους χώρους ιδεών, ελευθερίας και δημοκρατίας η γνώση οφείλει να καταστέλλει την καταστολή. Χρηματοδότηση χρειάζονται τα ΑΕΙ κι όχι «ανθρωποφύλακες» να προστατεύουν τα ΑΕΙ από φοιτητές με όνειρα και προσδοκίες για φως και γνώση.
Ιωάννης Φωτιάδης, φοιτητής Βαλκανικών Σλαβικών Ανατολικών σπουδών
ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: https://thepressproject.gr/maziko-ochi-tis-panepistimiakis-koinotitas-stin-panepistimiaki-astynomia/