Written by 1:48 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Κατερίνα Καρακουλάκη

Αυτοκτονία και ψυχολογικά αδιέξοδα| Κατερίνα Καρακουλάκη

Όλοι μας έχουμε έναν σκληρό αγώνα να αντιμετωπίσουμε, και πολλά προβλήματα να επιλύσουμε, η λύση όμως δεν είναι να βάζουμε τέλος στην ζωή μας! Και όλοι μας έχουμε κάτι να πούμε και μία ιστορία να γεννήσουμε. Γι’ αυτό, λοιπόν να μοιράζετε αγάπη, χαμόγελα, ελπίδα και θετικότητα στους συνανθρώπους σας.

Το μυαλό του ανθρώπου είναι ένα πολύ δυνατό όπλο, όπως και η ψυχή του! Μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά συγχρόνως μπορεί και να τον βλάψει πολύ! Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τί σκέφτεται ο άλλος, ή ποιά είναι η ιστορία του, ή το τί κρύβεται πίσω από την ”μάσκα” του, που λέγεται χαμόγελο. Είναι άραγε αληθινό αυτό του το χαμόγελο; Ή μήπως πίσω από αυτό κρύβεται ένας αφόρητος πόνος;

Ο εσωτερικός, ψυχολογικός κόσμος του καθενός από εμάς είναι σαν να βαδίζει κανείς σε ένα άγνωστο σκοτεινό τούνελ, του οποίου η διαδρομή φαντάζει ατελείωτη. Το πώς χρησιμοποιείται αυτό το όπλο που λέγεται ανθρώπινο μυαλό, το αν ο σκοπός χρήσης του ίδιου είναι καλός ή κακός εξαρτάται βέβαια και από τον ίδιο τον άνθρωπο, την ζωή που βιώνει, την ποιότητά της, τις συνθήκες της ανάλογης εποχής στην οποία ζεί ο ίδιος, τον κοινωνικό του περίγυρο καθώς και την οικονομική του κατάσταση. Συμβαίνει πολύ συχνά το μυαλό του ανθρώπου να παίζει πολλά και πολύ ”βρώμικα παιχνίδια” μαζί του και να τον οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές πράξεις. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό και πολύ σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται στην παγκόσμια ιστορία, το οποίο απασχολεί πολύ εδώ και αιώνες τους επιστήμονες και το οποίο είναι αποδεδειγμένο ότι συμβαίνει λόγω συντετριμμένης ψυχολογικής κατάστασης, είναι αυτό της αυτοκτονίας.

Ας αναλύσουμε τον όρο, αυτοκτονία, ξεκινώντας από την ετυμολογία της λέξης. Αυτοκτονώ σημαίνει οδηγώ τον εαυτό μου ενσυνείδητα και σκόπιμα στον θάνατο. Πολλές φορές ο άνθρωπος αυτοκτονεί διότι θεωρεί πως αυτή είναι η μοναδική του επιλογή-διέξοδος στα προβλήματα τα οποία καλεί να αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της ζωής του. Αυτό το είδος θανατικής ποινής που επιβάλλει ο άνθρωπος στον ίδιο του τον εαυτό οφείλεται συνήθως σε ψυχικές ασθένειες όπως για παράδειγμα η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη καθώς επίσης και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Επιπλέον άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι η κακή οικονομική κατάσταση κάποιου, οι διαπροσωπικές σχέσεις, δηλαδή ο αποχωρισμός ενός πολύ αγαπημένου ατόμου και η αδυνατότητα να συνεχιστεί η ζωή χωρίς την παρουσία αυτού μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει κάποιον σε εκούσιο θάνατο. Επίσης, η έλλειψη αυτοπεποίθεσης, οι προσβολές από κάποιο άλλο άτομο κυρίως για την εμφάνιση, πολύ συχνά προκαλεί ένα είδος μίσους προς τον ίδιο του τον εαυτό, γεγονός που υπονοεί την θέληση του ατόμου να βλάψει τον εαυτό του με οποιοδήποτε δυνατό μέσο, ακόμη και με τον πιο επώδυνο τρόπο, λήγοντας έτσι την ζωή του προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω βάσανα, ή πόνο.

Ανάλογα με τις αιτίες μπορούμε να διακρίνουμε και τα είδη αυτοκτονίας, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την περίσταση. Αυτά είναι τα εξής:

  • Η αυτοκτονία εκδίκησης

Πρόκειται για ένα είδος αυτοκτονίας κατα το οποίο το άτομο σκοτώνει τον εαυτό του με απώτερο σκοπό να προκαλέσει έντονο πόνο, τύψεις και ενοχές σε έναν συνάνθρωπό του , που προφανώς όσο ήταν εν ζωή, τον πίεζε,και δεν του άφηνε περιθώρια να πράξει ελεύθερα ή να κάνει λάθη. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως από νέα άτομα, στην εφηβική κυρίως ηλικία τα οποία δέχονται μεγάλη πίεση από τους γονείς τους.

  • Η αυτοκτονία αυτοτιμωρίας

Είναι πολλοί οι άνθρωποι, των οποίων οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και που αν δεν πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει, είναι ικανοί να ”τιμωρίσουν” τον εαυτό τους για αυτό, αυτοκτονώντας.

  • Η υπαρξιακή αυτοκτονία

Αφορά τα άτομα τα οποία δεν έχουν βρεί το νόημα της ζωής, νιώθουν συνεχώς ένα μόνιμο κενό μέσα τους, δεν διαθέτουν ελπίδα και θετική σκέψη , και συνεπώς πέφτουν σιγά σιγά σε κατάθλιψη και επιχειρούν πολύ συχνά να έρθουν αντιμέτωποι με τον θάνατο , οφθαλμό αντί οφθαλμού.

  • Η αυτοκτονία ψυχοπαθολογίας

Η αγάπη για έναν άνθρωπο μπορεί να έχει τόση δύναμη και επιρροή σε κάποιον που μπορεί άμεσα να τον συντρίψει. Πολλά περιστατικά αυτοκτονίας που κατά καιρούς ακούμε στις ειδήσεις αφορούν άτομα που τους άφησαν οι σύντροφοί τους.

  • Η αυτοκτονία αποφυγής συνεπειών

Η εμπλοκή κάποιου κυρίως φημισμένου ανθρώπου σε παρανομίες, σε συμμορίες ή σε εξεφτελιστικά σκάνδαλα και αφότου αυτή η είδηση καταφτάσει στα Μ.Μ.Ε , διαδοθεί και γίνει γνωστή παντού πολύ συχνά για την αποφυγή των όλων επακόλουθων συνεπειών των πράξεών του το άτομο αυτό δεν έχει αίσιο τέλος.

  • Η αυτοκτονία διαμαρτυρίας και θυσίας

Δεν είναι λίγοι οι παθιασμένοι οπαδοί θρησκευτικών ομάδων που φτάνουν σε σημείο να θυσιαστούν και να πεθάνουν για έναν απώτερο σκοπό στον οποίο πιστεύουν ότι θα βρούν αυτό το οποίο ψάχνουν, και ότι αυτός βρίσκεται στην μεταθανάτια ζωή. Υπάρχει όμως και η ηρωική πράξη κάποιου που αυτοθυσιάζεται προκειμένου να σώσει την ζωή κάποιου άλλου.

  • Η αυτοκτονία αδιεξόδου υγείας

Αναφέρεται σε άτομα τα οποία ήδη ξέρουν ότι το χρονικό διάστημα ζωής που τους απομένει είναι λίγο λόγω κάποιας σοβαρής αρρώστιας και για να μην δημιουργούν προβλήματα στους κοντινούς ανθρώπους  τους και για να μην αποτελούν επιπρόσθετο βάρος στους ίδιους. Έτσι αποφασίζον να πεθάνουν μία ώρα αρχύτερα.

Νωρίτερα αναφέρθηκαν και άλλοι λόγοι που οδηγούν σε αυτοκτονικές ενέργειες. Τέτοιοι λόγοι ήταν η κατάθλιψη, διάφορες ψυχασθένειες, και οι οικονομικές δυσκολίες. Δεν παύουν όμως να υπάρχουν και οι ακούσιες αυτοκτονίες. Και όταν χρησιμοποιούμε τον όρο ακούσια αυτοκτονία δεν εννοείται το ατύχημα, ή ο θάνατος κατα λάθος. Αφορά τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι με τις ναρκωτικές ουσίες και τις συνδυάζουν με το αλκοόλ ή με άλλα φάρμακα με έντονες παρενέργειες προκαλώντας έτσι απώλειες μνήμης. Έτσι η αυτοκτονική αυτή τάση μπορεί να γίνει πράξη χωρίς οι ίδιοι να το συνειδητοποίησουν έγκαιρα ή και καθόλου.

Πως όμως κάποιος μπορεί να φέρει είς πέρας την αυτοκτονία του; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει πολλές πτυχές και είναι σχετική. Η ανθρώπινη φαντασία μπορεί να ξεπεράσει κάθε λογική και όριο. Δεν θα αναλύσουμε το πόσο άρρωστοι μπορεί να είναι κάποιοι άνθρωποι και το πόσο διατεθημένοι είναι να φτάσουν στο έπακρο. Το μυαλό όπως ήδη αναφέραμε είναι ένα τεράστιο κουτί με πολλά άλυτα μυστήρια. Μπορεί να συνιστά ταυτόχρονα ένα μεγάλο ”όπλο” αυτοάμυνας αλλά και ένα όπλο αυτοκαταστροφής. Οι πιο συχνοί τρόποι αυτοκτονίας είναι οι υπερβολικές δόσεις από χάπια, το κόψιμο φλεβών και η πτώση από ψηλούς ορόφους και παρατηρούνται και σε άτομα πολύ νεαρής ηλικίας που καλούνται να ανταπεξέλθουν διάφορες δυσκολίες και να παλέψουν πολλούς πειρασμούς, περνώντας από το μεταβατικό στάδιο της εφηβείας.

Η τραγουδίστρια Amy Winehouse (14/9/1983- 23/7/2011)

Η διασημότητα πλήττει πολλούς επίσης. Αυτή η απότομη και δελεαστική πρόκληση του να ασχολούνται όλοι μαζί σου δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο φαίνεται. Οι άνθρωποι αυτοί μετά από τόση πίεση που δέχονται, είτε αυτή προέρχεται από το ”κυνηγητό” των δημοσιογράφων είτε το ότι είναι αδύνατο να διατηρήσουν την ζωή τους όλη, ιδιωτική, τους οδηγεί σε τρελές πράξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο πασίγνωστος Michael Jackson , η Amy Winehouse, η Whitney Houston και ο Robin Williams. Όλα αυτά τα άτομα τόσο ξεχωριστά και ταλαντούχα στον τομέα του το καθένα, που τα είχαν όλα και δεν τους έλειπε τίποτα, που είχαν την οικονομική άνεση να κάνουν όλα τα όνειρα τους πραγματικότητα και με εύκολο τρόπο, που όλοι πιστεύαμε ότι είναι πραγματικά ευτυχισμένα και που πολλοί από εμάς θα επιθυμούσαν να ζούν όπως ζούσαν τα ίδια, αποδεικνύεται πώς τους έλειπε ένα πολύ βασικό πράγμα και αυτό δεν ήταν κάποιο υλικό αγαθό, αλλά ήταν η πραγματική ουσία και ευτυχία της ζωής.

Οι άνθρωποι πληγώνουν άλλους ανθρώπους, κάποιοι επίτηδες κάποιοι παρά την θέλησή τους. Ο πόνος, όμως είναι αναπόφευκτος, είναι κομμάτι του εαυτού μας. Ποιοί θα ήμασταν χωρίς τον πόνο; Ο πόνος μπορεί τόσο να καταστρέψει την ανθρώπινη ψυχή όσο και να την ολοκληρώσει.Δεν έχει σημασία αν πονάτε ή το ποιός ή το τί σας πλήγωσε. Σημασία έχει τί θα κάνετε με αυτόν τον πόνο από εδώ και πέρα. Αγκάλιαστε αυτόν τον πόνο και μετατρέψτε τον σε κάτι παραγωγικό και δημιουργικό. Μην μετανιώνετε για τίποτα και για κανέναν. Αφήστε το παρελθόν, ζήστε το παρόν και ονειρευτείτε το μέλλον σας. Να μαθαίνετε από τα λάθη σας και να κοιτάτε πάντα προς τα μπροστά. Όλοι και όλα στην ζωή μας είναι αναμνήσεις που συλλέγουμε. Κάποιος κάποτε μου είπε κάτι πολύ σοφό: ”Υπάρχει μία ολόκληρη τέχνη στο να αφήνεις τα πράγματα και τους ανθρώπους να φεύγουν”. Η ζωή είναι μία και ο θάνατος κάτι σίγουρο που θα έρθει έτσι και αλλίως για όλους μας. Τον θάνατο πολλοί τον έχουν νικήσει, το θέμα είναι να νικήσεις την ζωή. Ο Θεός θυσίασε την δική του ζωή προκειμένου να χαρίσει την ζωή στον άνθρωπο. Η ζωή λοιπόν είναι δώρο Θεού, μην την χαραμίζετε και μην την τελειώνετε πρίν έρθει η ώρα της. Πάντα θα υπάρξει κάποιος, κάπου, κάποτε στην ζωή σας που θα εκτιμήσει την αξία σας.

Παρόλες λοιπόν τις πιέσεις και τις αναποδιές που φέρνει η ζωή, γεγονός που την καθιστά και ενδιαφέρουσα, και παρόλο που όσες φορές και να σας ρίξει αυτή, εσείς βρείτε το κουράγιο να ξανασηκωθείτε και να συνεχίσετε να ζείτε όσο καλύτερα γίνεται. Όλοι μας έχουμε έναν σκληρό αγώνα να αντιμετωπίσουμε, και πολλά προβλήματα να επιλύσουμε, η λύση όμως δεν είναι να βάζουμε τέλος στην ζωή μας! Και όλοι μας έχουμε κάτι να πούμε και μία ιστορία να γεννήσουμε. Γι’ αυτό, λοιπόν να μοιράζετε αγάπη, χαμόγελα, ελπίδα και θετικότητα στους συνανθρώπους σας, και που ξέρετε; Κάθε φορά που μοιράζετε ένα από αυτά μπορεί να δίνετε δύναμη και κουράγιο σε κάποιον, που βρίσκεται σε μία ευάλωτη κατάσταση στην ζωή του και συνεπώς να τον σώσετε από μία αυτοκαταστροφική τάση ή να του δώσετε λίγο ”φως” στο αδιέξοδό του.

~While there’s life, there is hope ~ Stephen Hawking
~Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα~

Κατερίνα Καρακουλάκη, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Σλάβικων και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiu2P2Y5dTsAhVCA2MBHQbVDrgQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1920&bih=969#imgrc=HeCXl1EPK03xNM

        

(Visited 122 times, 1 visits today)

Κλείσιμο