Written by 6:00 μμ Αφιερώματα, Επικαιροτητα, Κατερίνα Καρακουλάκη

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας | Κατερίνα Καρακουλάκη

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από το 1993 ως η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται ετησίως στις 15 Μαίου.

Οικογένεια….μία λέξη με τόσο έντονο συναίσθημα και τόσο μεγάλο νόημα εντός της. Ένας μοναδικός δεσμός, ένας πολύ σημαντικός θεσμός για κάθε κοινωνία, μία σχέση αλληλοπροστασίας μεταξύ των μελών της.

Αυτή λοιπόν η μέρα αποσκοπεί στο να μας υπενθυμίζει και η ίδια αντανακλά την σπουδαιότητα και την πολυσημασία που η κάθε κοινότητα παγκοσμίως αποδίδει στον θεσμό της οικογένειας, ο οποίος συνιστά τον βασικό πυλώνα, το βασικό ‘’κύτταρο’’ της κάθε κοινωνίας.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας γίνεται όλο και πιο έντονη αφού η ίδια καλεί να αναδείξει διάφορα θέματα είτε αυτά είναι οικονομικά, δημογραφικά είτε κοινωνικά τα οποία επηρεάζουν άμεσα την οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των δυσμενών συνθηκών που ολόκληρος ο κόσμος βιώνει λόγω του αόρατου εχθρού, δηλαδή της πανδημίας με το όνομα COVID-19, η περσινή επέτειος έφερε στο προσκήνιο την ασταμάτητη προσπάθεια των κρατών στην επένδυσή τους για κοινωνικές πολιτικές οι οποίες προστατεύουν ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες οικογένειες.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sxsrf=ALeKk02KPVk8jb-QRl2kwDwSoLGF-k0utw:1620845639880&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwia2ubE6MTwAhUD_6QKHbsaCasQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=969#imgrc=-gjBT3PAIV5o2M

Ο αγώνας κάθε οικογένειας να προστατεύσει τα μέλη της είναι ακατάπαυστος και όχι μόνο σε περιόδους έντονης κρίσης, αλλά ενίοτε και γενικότερα αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος της ίδιας.

Ο οικογενειακός θεσμός δεν έχει σημαντικό ρόλο μόνο για την κοινωνία και την εξέλιξή της αλλά το ίδιο σημαντικός είναι ο ρόλος του και για τα ίδια της τα μέλη. Ανέκαθεν ο κάθε γονιός από την στιγμή εκείνη που αποφασίζει να ‘’παίξει’’ αυτόν τον ρόλο καλείται καθημερινά να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην λείψει ποτέ τίποτα στην ζωή των παιδιών του και επίσης προσπαθεί με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο ο ίδιος μπορεί να τα προστατεύει και να τους παρέχει τα κατάλληλα εφόδια για να τους εκπαιδεύσει και να τους προετοιμάσει για τον ‘’έξω κόσμο’’, χτίζοντας τους ένα πιο ασφαλές μέλλον. Οι ίδιοι οι γονείς μπαίνουν ουσιαστικά στο ‘’πετσί’’ του ρόλου το ίδιο έντονα και αποφασιστικά, όπως είχε μπει και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, του οποίου η αποστολή ήταν να προετοιμάσει τον δρόμο του ερχομού του Χριστού για τους ανθρώπους.

Ως εκ τούτου λοιπόν, μπορεί να γίνει κατανοητή η σπουδαιότητα που έχει η οικογένεια για την κοινωνία και τα άτομά της.

Σίγουρα δεν είναι δυνατό πάντα κάθε οικογένεια να είναι τέλεια και αντίγραφο του ιδανικού προτύπου που όλοι μας μπορούμε να πλάθουμε στη φαντασία μας. Υπάρχουν πολλά είδη και οικογενειών και προβλημάτων που οι ίδιες αντιμετωπίζουν. Κάποια από αυτά τα προβλήματα είναι πιο σπάνια κανείς να συναντήσει κάποια άλλα ίσως να είναι πιο συχνά, αναπόφευκτα ακόμη είναι πιθανό να μείνουν άλυτα.

Δεν έχει όμως τόση σημασία να σταθούμε στην λογική ύπαρξη των οικογενειακών ζητημάτων. Σημασία έχει να αντιληφθούμε τον καθοριστικό νόημα που δίνει η οικογένεια στην ζωή μας και στην ασταμάτητη μάχη που δίνουν οι γονείς για μας και την δική μας μάχη που θα έρθει η ώρα μας κάποτε να δώσουμε με όλο μας το είναι για τα δικά μας παιδιά στο μέλλον, έχοντας ως παράδειγμα την ανατροφή που οι δικοί μας γονείς μας παρείχαν.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sxsrf=ALeKk02KPVk8jb-QRl2kwDwSoLGF-k0utw:1620845639880&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwia2ubE6MTwAhUD_6QKHbsaCasQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=969#imgrc=-8SE9IxOOGvKFM

Έτσι με αφορμή την σημερινή ημέρα και το νόημα που η ίδια έχει, καλό θα ήταν να μην παραμελούμε την σημασία της οικογένειας και να είμαστε πάντα ευγνώμονες για όσα οι γονείς μας, μας έδωσαν, μας δίνουν και θα συνεχίσουν να μας δίνουν ακόμη και όταν δεν θα είναι πια παρόντες.

Δεν χρειάζονται σούπερ ηρωικές μέγα δυνάμεις για να παραμείνει μία οικογένεια δεμένη και αγαπημένη. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, συντροφικότητα, αγάπη, αφοσίωση και αλληλοσεβασμός!

Κατερίνα Καρακουλάκη, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Ανατολικών και Σλαβικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sxsrf=ALeKk02KPVk8jb-QRl2kwDwSoLGF-k0utw:1620845639880&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwia2ubE6MTwAhUD_6QKHbsaCasQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=969#imgrc=SRqtXOiCh-qKLM&imgdii=I5qyFkCQnBRMCM

(Visited 77 times, 1 visits today)

Κλείσιμο