Written by 6:00 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Αφγανιστάν : Τι μέλλει γενέσθαι ; | Ιωάννα Κυνηγοπούλου

Ο έλεγχος του Αφγανιστάν από τους ταλιμπάν πολιορκεί –δικαίως- το ενδιαφέρον των δυτικών τις τελευταίες ημέρες, ενώ πυροδοτεί ιδιαίτερες ανησυχίες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών δρώντων. Η κατάληψη της εξουσίας από μια φονταμεταλιστική τρομοκρατική οργάνωση δημιουργεί νέους όρους στο ταμπλό της διεθνούς πολιτικής, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από την περιοχή.

Ο πρωταρχικός κίνδυνος που ελλοχεύει μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι άλλος από την μετατροπή του Αφγανιστάν σε μια κοιτίδα τρομοκρατίας. Το γεγονός αυτό αναμένεται να πλήξει σοβαρά τη δύση, αφού είναι αυτή που αποτελεί τον κύριο στόχο των τρομοκρατών, ακριβώς όπως συνέβη και το 2001. Εκ παραλλήλου, το καθεστώς των ταλιμπάν επιδιώκει την εφαρμογή του νόμου της Σαρία, επαναφέροντας τον σκοταδισμό, αλλά και καθιστώντας το Αφγανιστάν ένα θεοκρατικό κράτος. Η παρούσα συγκυρία δεν απαντάται καθόλου θετική για τις γυναίκες, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται υπό την πλήρη κηδεμονία των συζύγων τους ή των αρσενικών μελών της οικογενείας τους, με τα θεμελιώδη δικαιώματά τους να καταπατώνται ακατάπαυστα. Δεδομένης της άνθησης που έχουν γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες τα κινήματα της γυναικείας χειραφέτησης, μέσα από συνεχή αγώνα που παρατηρείται σε όλο και περισσότερες περιοχές του κόσμου, η κατάσταση στο Αφγανιστάν συνιστά μια μελανή κηλίδα στη σύγχρονη ιστορία και εγείρει πολλές ανησυχίες για το μέλλον των Αφγανών γυναικών.

Την ίδια στιγμή, ενόσω οι ταλιμπάν επιχειρούν να περάσουν ένα πιο ανεκτικό και ανθρώπινο πρόσωπο στον έξω κόσμο, έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει ότι πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και αναζητούν πολίτες που εργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ταλιμπάν βασάνισαν και δολοφόνησαν εννιά άντρες της φυλής χαζάρα, όταν κατέλαβαν χωριό της επαρχίας του Μαλιστάν, στις αρχές του Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, η δύση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν την εικοσαετή παρουσία ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ως αποτυχημένη, λόγω της επικράτησης των ταλιμπάν. Εντούτοις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως δεν δύναται να τα αμερικανικά στρατεύματα να μάχονται σε έναν ατελείωτο εμφύλιο, ενώ στο δεύτερο διάγγελμά του υπογράμμισε ότι σε περίπτωση επίθεσης θα υπάρξει άμεση απάντηση. Το ΝΑΤΟ αρκέστηκε σε μετριοπαθείς δηλώσεις, με τον γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ να επιρρίπτει την ευθύνη στην αφγανική κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι, το Αφγανιστάν πρόκειται για το επόμενο διάστημα να μονοπωλήσει την προσοχή, τόσο των πολιτικών αναλυτών, όσο και των διεθνών δρώντων, καθώς οι εξελίξεις που μαίνονται θα έχουν άμεσες επιπτώσεις σε όλο τον δυτικό κόσμο και όχι μόνο. Εξάλλου, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις των ταλιμπάν, καθώς και οι διπλωματικές ενέργειες εκ μέρους των δυτικών.

Πηγή Εικόνας: https://www.cfr.org/backgrounder/taliban-afghanistan

Πηγές:

BBC, Afghanistan: Taliban carrying out door-to-door manhunt, report says.

https://www.bbc.com/news/world-asia-58271797

Amnesty International, Afghanistan: Taliban responsible for brutal massacre of Hazara men – new investigation.

Politico, Stoltenberg cites ‘tragedy’ but says NATO allies understood risks of Afghanistan withdrawal.

https://www.politico.eu/article/jens-stoltenberg-nato-afghanistan-taliban-tragedy-risks-withdrawal/

Ιωάννα Κυνηγοπούλου, Φοιτήτρια πολιτικών επιστημών

(Visited 100 times, 1 visits today)

Κλείσιμο