Written by 6:00 μμ Αφιερώματα, Επικαιροτητα

9 Φλεβάρη 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο | Μαρία Τζόγκα

Έτσι, ξεκινώντας το 2004 και μέχρι σήμερα, εορτάζεται σε πάνω από 100 χώρες και προς τιμήν της ημέρας αυτής, οργανώνονται εκδηλώσεις για την ενημέρωση των χρηστών.

Μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου, Βιβιάν Ρέντινγκ, καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα, την 9η Φεβρουαρίου, η ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο-Safer Internet Day (SID).Την διοργάνωση της έχει αναλάβει η INSAFE, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κέντρων ευαισθητοποίησης που προωθεί την ασφαλέστερη και καλύτερη χρήση του Διαδικτύου.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε το 2004 αλλά το 2009 εισήχθη η ιδέα για δημιουργία επιτροπών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών με χώρες εκτός του δικτύου και την εναρμονισμένη προώθηση της εκστρατείας σε όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκαν περίπου 70 επιτροπές παγκοσμίως που συνεργάζονται με την ομάδα της Insafe. Στόχος τους είναι να κινητοποιηθούν οι νέοι κυρίως αλλά και οι ενήλικες στην ακίνδυνη αλλά και ηθική χρήση του διαδικτύου στο κινητό τηλέφωνο, τον υπολογιστή καθώς και οτιδήποτε αποτελεί τμήμα της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=safer+internet+day&tbm=isch&chips=q:safer+internet+day,online_chips:2021:kWCFp90QGxc%3D&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiTh-3D5tzuAhUNwIUKHR7vCCcQ4lYoAnoECAEQHQ&biw=1903&bih=969#imgrc=CDwW9zNIRr1qPM

Η υπερβολική ενασχόληση των νέων και η καθημερινή και συχνά αλόγιστη χρήση του διαδικτύου επηρεάζει τόσο την συμπεριφορά των νέων ως προς τον κοινωνικό περίγυρο όσο και την απόδοση τους στο σχολείο. Επικίνδυνο είναι επίσης το γεγονός της ανωνυμίας που προσφέρει το διαδίκτυο και την πιθανότητα εξαπάτησης αλλά και παραπλάνησης ανηλίκων. Την είσοδο του τα τελευταία χρόνια έκανε και ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying) του οποίου θύματα είναι τόσο ενήλικες όσο και παιδιά.

Προέκυψε λοιπόν η ανάγκη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων για την ελεγχόμενη περιήγηση στο ίντερνετ με σκοπό την αποφυγή των παραπάνω περίπλοκων καταστάσεων. Ο εξοπλισμός επίσης των ίδιων των νέων με νέες ψηφιακές γνώσεις αφενός θα τα προστατέψει από ενδεχόμενους κινδύνους και αφετέρου θα τα εκπαιδεύσει να συνεργάζονται με την τεχνολογία με ασφάλεια και να αποκομίζουν τη χρησιμότητα του διαδικτύου.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=safer+internet+day&tbm=isch&chips=q:safer+internet+day,online_chips:2021:kWCFp90QGxc%3D&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiTh-3D5tzuAhUNwIUKHR7vCCcQ4lYoAnoECAEQHQ&biw=1903&bih=969#imgrc=o9PNqkPyDCsgoM

Έτσι, ξεκινώντας το 2004 και μέχρι σήμερα, εορτάζεται σε πάνω από 100 χώρες και προς τιμήν της ημέρας αυτής, οργανώνονται εκδηλώσεις για την ενημέρωση των χρηστών. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν πανηγύρια ενημέρωσης, διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο από μαθητές και η κορύφωση των εορτασμών πραγματοποιείται με ημερίδα για την διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Πολλές από τις εκδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο ή ραδιοτηλεοπτικά κανάλια.

Υπάρχει επίσης η ιστοσελίδα Saferinternetday.org για να παρουσιάζονται τα γεγονότα και οι δράσεις σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Όσο αναφορά την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από την δράση του Saferinternet.gr  του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.

Μαρία Τζόγκα, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=safer+internet+day&tbm=isch&chips=q:safer+internet+day,online_chips:2021:kWCFp90QGxc%3D&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiTh-3D5tzuAhUNwIUKHR7vCCcQ4lYoAnoECAEQHQ&biw=1903&bih=969#imgrc=XPHYcp6cATYaKM

(Visited 72 times, 1 visits today)

Κλείσιμο