Written by 11:29 πμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

5G : Κέρδος ή ζημία; |Μαρία Τζόγκα

Γνώμονας όλων είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας που μερικές φορές κινδυνεύει περισσότερο από την φοβία που μεταδίδεται παρά από πραγματική απειλή.

Την τρέχουσα περίοδο στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος  βρίσκεται η προετοιμασία για χρήση των δικτύων πέμπτης γενιάς – 5G. Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μορφή δικτύου που στοχεύει σε υψηλότερη χωρητικότητα χρηστών, ιλιγγιώδεις ταχύτητες και μαζικές επικοινωνίες μεταξύ των συνδεδεμένων συσκευών. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα σε καθετί πρωτοποριακό και σαφώς άγνωστο για το κοινό, ανακύπτουν ερωτήματα και διαφωνίες, εν προκειμένω για την ενδεχόμενη επίπτωση στην υγεία. Η κοινή γνώμη δεδομένου των ελλιπών γνώσεων, επηρεάζεται από την εκάστοτε παραφιλολογία και προδιατίθεται αρνητικά για την επερχόμενη τεχνολογία χωρίς να αναμένει τις εκτιμήσεις των ειδικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προκατάληψης και φόβου για κάτι που είναι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο για πολλές χώρες, η συσχέτιση covid -19 και κεραιών 5G. Ειδικότερα, πληθώρα ανθρώπων πιστεύει πως η ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθιστώντας τους ευάλωτους στον covid-19. Πρόκειται φυσικά για ανυπόστατες φήμες που δυστυχώς παραπληροφορούν τον κόσμο. Μην ξεχνάμε επίσης, πως σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για την φαρμακοβιομηχανία, είτε πρόκειται για κυκλοφορία νέων κινητών συσκευών, ακολουθείται πάντα συγκεκριμένη διαδικασία και πρωτόκολλα που πιστοποιούν την αξιοπιστία και ασφάλεια των προϊόντων ή υπηρεσιών. Γνώμονας όλων είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας που μερικές φορές κινδυνεύει περισσότερο από την φοβία που μεταδίδεται παρά από πραγματική απειλή. Οι αντικρουόμενες λοιπόν αυτές απόψεις  επιχειρηματολογούνται εκατέρωθεν από έρευνες και μελέτες των αντίστοιχων επιστημόνων.


Αρχικά, όσον αφορά τα fake news περί επίθεσης της ακτινοβολίας και δημιουργίας πρόσφορου εδάφους για τον κορωνοιό, ο Dariusz Leszczynski, μοριακός βιολόγος και εκδότης ποικίλων βιβλίων και επιστημονικών άρθρων με αντικείμενο τα όρια μεταξύ ακτινοβολίας και υγείας (Radiation and Health), υποστηρίζει πως οι φήμες είναι ψευδείς, καθώς μετά από ποικίλες έρευνες δεν παρουσιάστηκε ουδεμία απόδειξη για βλάβη από την RF-EMF έκθεση (RF: ραδιοσυχνότητα – EMF : ηλεκτρομαγνητικο πεδίο ). Σε μεταγενέστερη δήλωσή του επίσης, αναφέρει πως είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την πιθανή επίδραση στην υγεία και πως η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι οι χαμηλές συχνότητες λειτουργίας του 5G.
Επιπλέον, η ARPANSA της Αυστραλίας (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency), λαμβάνει θέση στο ζήτημα περί προβλημάτων υγείας λέγοντας με σαφήνεια πως τίθενται πρωτόκολλα και όρια στην εκπομπή ακτινοβολίας μέσω των συχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα δίκτυα ώστε να είναι φιλικά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Συμπληρωματικά ο Δοκτωρ Κεν Καριπιδης, μέλος του τμήματος ερευνών της ραδιενέργειας στην υγεία εξηγεί πως το νέο αυτό δίκτυο θα λειτουργεί σε αρχικό στάδιο με τις ήδη υπάρχουσες συχνότητες και σε ύστερο χρόνο θα αλλάξει εύρος συχνοτήτων. Ειδικότερα, θα περιέχει το εύρος συχνοτήτων 1(FR1) από 450 MHz έως 6 GHz, που περιλαμβάνει το εύρος συχνοτήτων του προγενέστερου 4g -LTE , και το εύρος συχνοτήτων 2 (FR2) από 24.25 GHz σε 52.6 GHz. Η αδειοδότηση για την χρήση των άνωθεν συχνοτήτων εναπόκειται στην αρμόδια υπηρεσία κάθε χώρας, όπως είναι η η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην Ελλάδα.
Η μόνη επίδραση, λοιπόν, της ακτινοβολίας που προκύπτει, είναι η επιφανειακή υπερθέρμανση του δερματικού ιστού και σε βαθμό που δεν βλάπτει το ιστό. Επίσης, αναφέρεται ότι οι υποδομές του νέου δικτύου προϋποθέτουν πυκνή τοποθέτηση σταθμών βάσης και κεραιών με αποτέλεσμα τη μείωση της ενέργειας που χρειάζεται μια συσκευή για να λειτουργήσει. Σαν αντιπαράδειγμα εκτίθεται πληθώρα συσκευών που χρησιμοποιούν υψηλότερες συχνότητες, όπως  τα ραντάρ της αστυνομίας για τον έλεγχο της ταχύτητας. Από την άλλη, στην επιστημονική του εκτίμηση αναφέρει ότι όσο ασφαλή και να είναι τα δίκτυα επί του παρόντος, η έρευνα από αντίστοιχα κέντρα παγκοσμίως οφείλει να συνεχιστεί για την διασφάλιση της ασφάλειας αυτής.


Στον αντίποδα, υπάρχουν οι ιατροί που απορρίπτουν κατηγορηματικά την νέα αυτή τεχνολογία υποστηρίζοντας πως ναι μεν οι κεραίες θα εκπέμπουν λιγότερο λόγω πυκνότητας τοποθέτησης τους, αλλά η ‘’γεωμετρία” τους είναι αυτή που βλάπτει. Τουτέστιν η πολικότητα και η πυκνότητα των κεραιών. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται στην εισαγωγή ακόμα περισσότερων συσκευών στο δίκτυο με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη έκθεση. Πιθανές επιπτώσεις κατά τους 230 επιστήμονες παγκοσμίως με βάση την έκθεση του www.emfscientist.org , είναι δομικές και λειτουργικές αλλαγές στο αναπαραγωγικό σύστημα, κυτταρικό στρες, γενετικές βλάβες και νευρολογικές διαταραχές. Η ανησυχία τους αυτή εντείνεται από το γεγονός της προβλεπόμενης ταυτόχρονης λειτουργίας των κεραιών, προϋπαρχόντων και νέων. Πάντως, απόδειξη για τις παραπάνω ανησυχίες δεν υφίσταται καθώς η ακτινοβολία ακόμη και αν επιδρά αρνητικά στην υγεία, δεν δίνει άμεσα αποτελέσματα. Έτσι, με βάση τις ενδείξεις των ερευνών του κλάδου της υγείας, η ασφαλής και συνετή διέξοδος είναι η πραγματοποίηση συνεχών ερευνών, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Θετικό, παρόλα αυτά, είναι το γεγονός ότι οι απόψεις των μεν και δε ταυτίζονται στο μείζον θέμα των μελετών που εν ευθέτω χρόνο θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Δεν γίνεται επίσης να παραβλέψουμε την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν όλα σήμερα και την, ηθελημένα ή μη, εξάρτηση του αιώνα μας από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα δίκτυα. Έτσι μας ενδιαφέρει εξίσου με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, σαφέστατα για διαφορετικούς λόγους, η ταχύτητα εξυπηρέτησης μας .


Το νέο δίκτυο θα προσφέρει συνδέσεις που απέχουν παρασάγγας από τις προηγούμενες με ταχύτητες λήψης περίπου 1GBps. Ακόμη, η νέα κάλυψη συνδεδεμένων συσκευών θα είναι στο 1 εκατομμύριο ανά 0,98 τετραγ.χιλιομετρα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν στα 2,000 ανα 0,98 τετ.χιλιόμετρο. Μέσω του 5G θα βλέπουμε βίντεο σε υψηλή ανάλυση και θα ”κατεβάζουμε” ταινίες σε δευτερόλεπτα. Θα εισαχθούν νέες υπηρεσίες, όπως τα λεγόμενα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, αισθητήρες για περιβαλλοντική χρήση καθώς και μια ανυπολόγιστα σημαντική υπηρεσία, η απομακρυσμένη ιατρική επέμβαση με τον χρόνο απόκρισης να προβλέπεται μηδενικός. Ένας γιατρός, δηλαδή, θα δύναται από ένα σημείο του πλανήτη να δίνει οδηγίες σε άλλον ιατρό σε διαφορετικό σημείο, καθώς η ταχύτητα ανταλλαγής εικόνων και βίντεο θα είναι τεράστια, ή ακόμη και να χειρίζεται απομακρυσμένα ιατρικές συσκευές σε οποιοδήποτε σημείο στον χάρτη.
Αλώβητη δεν θα μείνει φυσικά η οικονομία και οι επιχειρήσεις καθώς θα πρέπει να μετασχηματιστούν ψηφιακά και να δημιουργήσουν νέες διαδικτυακές υποδομές. Αυτό συνεπάγεται την απόκτηση νέων tablets – laptops – mobile phones κ.α. Ένα τεράστιο θετικό αντίκτυπο θα είναι στην αγορά εργασίας με τις νέες θέσεις που θα προκύψουν στο κατασκευαστικό τμήμα για τις υποδομές αλλά και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μάλιστα, με βάση το Qualcomm υπολογίζεται να ανοίξουν 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, στοιχείο που θα ωθήσει το παγκόσμιο GDP – Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά  $3 τρις από το 2020 ως το 2035.
Έρευνα που διεξήχθη από την PSB (Παγκόσμια Εταιρία Ερευνών Πελατών και Συμβουλευτική) σε 3,500 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών εταιριών και αναλυτών, έδειξε επίσης ότι το 89% αναμένουν αύξηση τη παραγωγικότητας τους και  85% προβλέπουν δυναμική εισχώρηση των μικρών επιχειρήσεων στην αγορά με αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους.


Και επειδή … Quinon proficit deficit …Όποιος δεν προχωρά, πάει προς τα πίσω … η συμμόρφωση με την εξέλιξη είναι επιτακτική με γνώμονα πάντα το βασικότερο αγαθό, την υγεία .

Μαρία Τζόγκα, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=5g&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjq_IrSv5rsAhVJxoUKHTSuDSIQ_AUoAXoECBQQAw&biw=1920&bih=920#imgrc=z_RCBmR52zUzvM

(Visited 147 times, 1 visits today)

Κλείσιμο