Το δύσκολο έτος που διανύουμε μας έφερε αντιμέτωπους σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλές προκλήσεις. Αρχικά, η εμφάνιση ενός ιού, που μετετράπη ραγδαία σε πανδημία κλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα, μεταδίδοντας τον με ραγδαίο ρυθμό από τον ένα στον άλλο. Άμεσο και θλιβερό αποτέλεσμα ήταν να στερήσει από οικογένειες αγαπημένα μέλη λόγω της θανατηφόρας φύσης του και τρομοκρατώντας ολόκληρο τον πληθυσμό από την ύπαρξη του και μόνο. Αυτή η ατυχής εξέλιξη ανέδειξε τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος υγείας σε παγκόσμια πάντα κλίμακα, δυσκολεύοντας την νοσηλεία σε πρώτο στάδιο όλων των νοσούντων και κατ ’επέκταση τη θεραπεία τους. Εκτός της υγείας, πληγή υπέστη και η οικονομία ως απόρροια της καθήλωσης πληθώρας επαγγελμάτων επ αόριστου χρόνου για την αποφυγή της φυσικής επαφής των εργαζομένων αλλά και των πελατών – πολιτών μεταξύ τους.
Αφενός, λοιπόν, υπάρχει μια πανδημία που πρέπει να αντιμετωπιστεί με το ελάχιστο ανθρώπινο κόστος, αφετέρου η οικονομία πρέπει να ανακάμψει για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Δεν θα έπρεπε να λησμονηθεί άλλωστε πως επιχείρηση χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δε νοείται. Ως εκ τούτου, επιχείρηση και εργαζόμενοι είναι έννοιες διάλληλες .
Η λύση δεν είναι άλλη από την τεχνολογική ανάπτυξη -ή ορθότερα- την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Επιστήμονες παγκοσμίου βεληνεκούς για παράδειγμα, με τη χρήση τεχνολογικών μέσων πασχίζουν καθημερινά να κατασκευάσουν το πολύτιμο εμβόλιο που θα ανασχέσει την επιθετικότητα της νόσου σώζοντας ζωές και επαναφέροντας την έως τώρα γνωστή μας πραγματικότητα.
Στον αντίποδα, κάθε πολίτης και δε εργαζόμενος, θέλοντας και μη, ξεκίνησε μια μαθητεία με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και της τηλεργασίας. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή αλλιώς το e-government είχε κάνει ήδη το βάπτισμα του πυρός στο παρελθόν με γνωστές εφαρμογές στους πολίτες, όπως το www.gsis.gr και www.aade.gr . Η προσθήκη επί του παρόντος ήταν διαδικτυακές πύλες και εφαρμογές στα κινητά όλων των λογισμικών, ώστε ο πολίτης να δύναται από την οθόνη του υπολογιστή του στο σπίτι ή της κινητής συσκευής του να αυτοεξυπηρετείται αποφεύγοντας την μακρά αναμονή στις υπηρεσίες και την φυσική παρουσία σε αυτές. Έτσι, δεν αποφεύγεται μόνον ο συνωστισμός και ο φόρτος εργασίας για τους υπαλλήλους που εύλογα αδυνατούν ορισμένες φορές να εξυπηρετήσουν την ίδια μέρα πολλούς πολίτες , αλλά υπάρχει και το κέρδος του χρόνου για τους εργαζόμενους που ενδεχομένως στο παρελθόν αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν για ώρες την θέση τους προκειμένου να τακτοποιήσουν προσωπικές υποθέσεις σε υπηρεσίες. Ακόμη, εκτός του δημόσιου τομέα, η τηλεργασία εφαρμόστηκε εξίσου και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, αρκετές πολυεθνικές εταιρίες ακολουθούσαν το σύστημα της τηλεργασίας εδώ και αρκετά έτη επιδιώκοντας το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την εταιρία τους .
Σήμερα με την νέα αυτή πραγματικότητα υιοθέτησαν ακόμα περισσότερες εταιρίες και επιχειρήσεις την τηλεργασία, όπου ήταν εφικτό, φυσικά, εξοικονομώντας αρχικά λειτουργικά έξοδα , διατηρώντας το προσωπικό τους εν ενεργεία και υγιές εν μέσω πανδημίας. Το ζήτημα βέβαια που ανακύπτει είναι η ταχύτητα αφομοίωσης της νέας πραγματικότητας, μιας τεχνολογικά εξελιγμένης κοινωνίας όλων των ηλικιών και της άνευ προβλημάτων λειτουργίας όλων αυτών των διαδικτυακών εφαρμογών.
Αδιαμφισβήτητα για τους πρεσβύτερους πρόκειται για μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία η εξοικείωσή τους με τη νέα πραγματικότητα. Η προφανής λύση είναι η βοήθεια από νεότερους ανθρώπους είτε στην εκμάθηση των εφαρμογών είτε στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων τους στις περιπτώσεις που αδυνατούν να εγκλιματιστούν οι ίδιοι με την τεχνολογία. Το παρόν όμως προστάζει την αλλαγή και ο άνθρωπος οφείλει να την ακολουθήσει καθώς, αν μη τι άλλο, η εξέλιξη της τεχνολογίας διευκολύνει την καθημερινότητά του εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια.
Δεν εξαπλώθηκε, συνεπώς, μονάχα ένας ιός θανατηφόρος το 2020 αλλά παρέσυρε μαζί του και την τεχνολογία που αν και οι απόψεις ως προς το όφελός της διίστανται, σήμερα η ανάγκη της είναι επιτακτική. ‘Οπως υποστήριξε και ο Έριχ Κέστνερ στο βιβλίο του “ο άνθρωπος συνηθίζει τα πάντα”. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μπορεί ο καθένας, λοιπόν, να αλλάξει τις συνήθειες του.
Μαρία Τζόγκα, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων