Written by 5:35 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Μάριος Μουρατάι

10 Λόγοι για να κρατήσεις το τσιγάρο μακριά από την ζωή σου | Μάριος Μουρατάι

Το σύνδρομο στέρησης είναι γνωστό σε όλους. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για το επόμενο τσιγάρο να γίνει το τελευταίο. Αξίζει τον κόπο.

Το κάπνισμα αποτελεί δηλητήριο της ομαλής λειτουργίας του ανθρωπίνου οργανισμού. Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί κάποιο συνταρακτικό νέο για τον μέσο αναγνώστη. Είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους που εμπεριέχουν τα τσιγάρα εδώ και αρκετές δεκαετίες , ωστόσο η κατανάλωση τους (παρότι μειωμένη) είναι κομμάτι της καθημερινότητας για 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, προσεγγιστικά το 20% του πληθυσμού της γης. Οι λόγοι πολλοί. Αισχροκέρδεια των καπνοβιομηχανιών, λάθος πρότυπα και εθιστικά συστατικά είναι μερικά από τα βασικά κομμάτια του παζλ.

Γιατί όμως, κινδυνολογούμε τόσο έντομα και αρνούμαστε να αποδεχθούμε τις καπνιστικές συνήθειες ορισμένων συμπολιτών μας? Ας δούμε τι συμβαίνει όταν τα συστατικά του καπνού εισέρχονται στον οργανισμό μας:

Με κάθε ‘τζούρα’ το σώμα μας έρχεται σε επαφή με πάνω από 5000 χημικές ουσίες.

1) Η πίσσα, μια μαύρη, πηχτή ουσία αρχίζει να περιβάλλει τα δόντια και τα ούλα, φθείροντας τα και εν καιρώ καταστρέφοντας τα.

2) Ο καπνός προκαλεί την διάβρωση των νευρικών απολήξεων στην μύτη του καπνιστή οδηγώντας σταδιακά σε απώλεια της όσφρησης.

3) Εντός του αναπνευστικού συστήματος, ο καπνός αυξάνει την πιθανότητα των μολύνσεων και των χρόνιων πνευμονοπαθειών (εμφύσημα, βρογχίτιδα). Μικροσκοπικές τρίχες στους αεραγωγούς, που ονομάζονται “βλεφαρίδες των πνευμόνων”, φιλτράρουν κανονικά τις τοξίνες και άλλα βακτήρια που εισέρχονται σε αυτούς, αλλά το κάπνισμα τις καταστρέφει.

4) Ανέπαφες δεν μένουν ούτε οι πνευμονικές κυψελίδες οι οποίες επιμερίζονται τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ανταλλαγής οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ του εισπνεόμενου , του εμπνεόμενου αέρα και του αίματος. Το κάπνισμα οδηγεί στην εσφαλμένη μεταφορά ενός τοξικού αερίου (μονοξείδιο του άνθρακα) αντί του οξυγόνου, από τις κυψελίδες στο αίμα και στην αιμοσφαιρίνη. Αυτό οδηγεί σε συστημική ένδεια του οξυγόνου στο σώμα του ασθενή με επακόλουθη δύσπνοια και χρόνια κόπωση.

5) Η άμεση δράση της νικοτίνης (τοξική ουσία του καπνού) στο νευρικό σύστημα, οδηγεί στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης και των ενδορφινών από τον εγκέφαλο , ορμόνες οι οποίες δημιουργούν το χαρακτηριστικό αίσθημα ευφορίας, το οποίο κάνει την συνήθεια του καπνίσματος ιδιαίτερα εθιστική. Ταυτοχρόνως ωστόσο, η νικοτίνη επιφέρει την συστολή των αιμοφόρων αγγείων και την καταστροφή των λεπτεπίλεπτων κυττάρων τους, περιορίζοντας την ροή του αίματος και δημιουργώντας επικίνδυνους για την καρδιά θρόμβους αίματος και συνεισφέροντας στην αρτηριοσκλήρυνση.

6) Περί στα 60 χημικά που εμπεριέχονται στο τσιγάρο, είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα ενώ άλλες τοξικές ουσίες όπως το αρσενικό και το νικέλιο διαταράσσουν την ομαλή, φυσική διαδικασία επιδιόρθωσης του DNA, αποδυναμώνοντας τον οργανισμό από την αντιμετώπιση ήδη υπάρχοντών καρκίνων. Αναλογικά ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο συνδέεται με το κάπνισμα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις νεοπλασίες του αναπνευστικού συστήματος. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε πάνω από 16 διαφορετικές μορφές καρκίνου.

7) Μειωμένη δυνατότητα όρασης , εύθραυστα κόκκαλα και στυτικές δυσλειτουργίες στους άντρες είναι επίσης παραπροϊόντα του καπνίσματος.

8) Γυναίκες καπνίστριες θα εμφανίσουν μεγαλύτερη δυσκολία υγιούς σύλληψης σε σχέση με μη καπνίστριες, ενώ η συνέχεια του καπνίσματος κατά την διάρκεια της κύησης μπορεί να αποβεί καταστροφική και για το έμβρυο.

9) Χρειάζονται 20 ολόκληρα λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο ενός καπνιστή ώστε να επανέρθει ο καρδιακός του ρυθμός και η πίεση του στα φυσιολογικά όρια.

10) Χρειάζονται μέχρι και 9 μήνες μακριά από τον καπνό για να αρχίσει να επανακάμπτει ο πνεύμονας ενός καπνιστή , χωρίς αυτό να εγγυάται ότι θα επανέλθει στα προ καπνίσματος δεδομένα .

Η απόφαση ωστόσο για μόνιμη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποβεί σωτήρια. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πανάκεια ούτε άφεση αμαρτιών ωστόσο θα μειώσει δραματικά τον κίνδυνο ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου και διαφόρων μορφών καρκίνου. Είναι μια υπόθεση που προϋποθέτει κόπο και τουλάχιστον 10 χρόνια απεξάρτησης από τα τσιγάρα για ορατά αποτελέσματα. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνσή δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλά. Το σύνδρομο στέρησης είναι γνωστό σε όλους. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για το επόμενο τσιγάρο να γίνει το τελευταίο. Αξίζει τον κόπο.

Μάριος Μουραται, Φοιτητής Ιατρικής

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF+%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%83&tbm=isch&ved=2ahUKEwiIlYTQpv_qAhWZk6QKHe2jD2UQ2-cCegQIABAA&oq=%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF+&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgQIIxAnMgIIADICCAAyAggAMgIIADIECAAQQzICCAAyAggAMgIIADICCABQhvYDWIb2A2C1jARoAHAAeACAAZsBiAGbAZIBAzAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=zCYoX4j_CpmnkgXtx76oBg&bih=625&biw=1349&hl=el&hl=el#imgrc=_TvcA7BxrfU9vM&imgdii=zRhVMbxfwH3lCM

(Visited 57 times, 1 visits today)

Κλείσιμο