Written by 11:46 μμ Απόψεις, Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Τα φεμινιστικά κινήματα του Μεσοπολέμου και η διεκδίκηση της γυναικείας ψήφου| Οδυσσέας Δημόπουλος

Η κινητοποίηση των φεμινιστριών για τη διεκδίκηση της γυναικείας ψήφου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των γυναικών και των αγώνων τους για κοινωνική ισότητα. Στην Ελλάδα, οι δράσεις για τη διεκδίκηση της γυναικείας ψήφου, ήταν μέρος του ευρύτερου αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνική ισότητα. Το παρόν άρθρο καλείται να αναλύσει την επιχειρηματολογία, που αναπτύχθηκε από τις φεμινίστριες της εποχής σχετικά με το ζήτημα της γυναικείας ψήφου, αλλά και τις πολύμορφες δράσεις που ανέπτυξαν οι ίδιες, με στόχο την διεκδίκηση του πολιτικού αυτού δικαιώματος.

Η κινητοποίηση των φεμινιστριών για τη διεκδίκηση της γυναικείας ψήφου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των γυναικών και των αγώνων τους για κοινωνική ισότητα. Η προσπάθεια τους να καταργήσουν τις διακρίσεις και να επιτύχουν την αναγνώριση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, υπήρξε μια πορεία γεμάτη αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα, κάτω από σημαντικά αντίξοες συνθήκες. Με τον πρώτο μαζικό αγώνα για την γυναικεία ψήφο, να χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, οι κινητοποιήσεις και οι διεκδικήσεις εκτείνονταν, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, με αρκετούς φιλοσόφους και συγγραφείς της εποχής να τίθενται ενάντια στην κατάφορη αυτή αδικία της πολιτικής σφαίρας. Κινήματα όπως το σουφραζετικό κίνημα στην Βρετανία και οι φεμινιστικές δράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αναδείχθηκαν την εποχή εκείνη και προσπάθησαν να κερδίσουν την συμπαράσταση του κόσμου, επηρεάζοντας την πολιτική ατζέντα. Ηγετικές φιγούρες των κινημάτων αυτών, όπως η Έμιλι Πάνκχερστ, ηγήθηκαν των προσπαθειών, διοργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις και ακτιβιστικές πράξεις.

Στην Ελλάδα, οι δράσεις για τη διεκδίκηση της γυναικείας ψήφου, ήταν μέρος του ευρύτερου αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνική ισότητα. Το παρόν άρθρο καλείται να αναλύσει την επιχειρηματολογία, που αναπτύχθηκε από τις φεμινίστριες της εποχής σχετικά με το ζήτημα της γυναικείας ψήφου, αλλά και τις πολύμορφες δράσεις που ανέπτυξαν οι ίδιες, με στόχο την διεκδίκηση του πολιτικού αυτού δικαιώματος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.lep.gr/wp-content/uploads/2023/07/Τα-φεμινιστικά-κινήματα-του-Μεσοπολέμου-και-η-διεκδίκηση-της-γυναικείας-ψήφου.docx

Οδυσσέας Δημόπουλος- Μεταπτυχιακός Φοιτητής Σύγχρονης και Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας

(Visited 111 times, 1 visits today)

Κλείσιμο